2024. Július 17. szerda
Az okos képernyők hamarosan arra is képesek lesznek, hogy automatikusan alkalmazkodjanak a távollátáshoz illetve rövidlátáshoz. A technológiának köszönhetően nem lesz többé szükség olvasószemüvegre ahhoz, hogy dolgozhassunk a táblagépeken vagy a számítógépen.

A rendszer egy algoritmus segítségével pontosan kiszámítja, hogyan kell a képernyőn lévő képet módosítani. A technika több százmillió emberen segíthet, akiknek jelenleg korrekciós lencsére van szükségük az okostelefon, a táblagép és a számítógép képernyőjének olvasásához. Az egyik leggyakoribb probléma például a presbiópia (időskori távollátás), melynek során a szemlencse rugalmasságának fokozatos elvesztése következtében a beteg nem képes a közeli tárgyakra fókuszálni.

Brian Barsky szemorvos, a berkeley-i Kalifornia Egyetem informatika és látástudományi professzora azt is hozzátette, hogy ami még ennél is fontosabb, az új kijelző azokon az embereken is segíthet majd egy szép napon, akik összetettebb látászavarokban, úgynevezett magas szintű aberrációkban szenvednek, amelyeket szemüveggel nem lehet korrigálni.

Az egyetem kutatói Gordon Wetzstein és Ramesh Raskar, a Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársaival együttműködve fejlesztették ki a látáskorrigáló kijelző prototípusát. Az elrendezésben egy szendvicsszerűen két átlátszó műanyag közé helyezett nyomtatott pinhole (apró lyukacsos) képernyőt adtak hozzá egy iPod kijelzőhöz, hogy fokozzák a kép élességét. Az apró lyukak 75 mikrométer átmérőjűek, és 390 mikrométeres térközzel vannak elhelyezve.

A kutatók találmányukat a kanadai Vancouverben megrendezett International Conference and Exhibition on Computer Graphics and Interactive Techniques (SIGGRAPH) konferencián fogják bemutatni augusztus 12-én. A Kalifornia Egyetemen kidolgozott algoritmus úgy működik, hogy az egy képpontból kisugárzó fény minden egyes irányának intenzitását a felhasználó adott látászavara alapján állítja be. A folyamat során a fény úgy halad át az apró lyukakon, hogy a felhasználó éles képet észlel.


Forrás: Medipress
2014. 08. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés