A kutatás egyik vezetője, Anuradha Kalani, a University of Louisville munkatársa szerint a korábbi tanulmányok abba az irányba mutatnak, hogy a túlzott metiláció – a rendszer, amely a génekért, a protein-funkcióért és más biológiai folyamatokért felelős – memóriavesztéshez vezethet, mivel „elcsendesülnek”, háttérbe szorulnak azok a gének, amelyek a kognitív funkciókért felelősek. Márpedig a friss kutatás szerint a metioninban gazdag étrend épp a metilációt fokozza.
Kalani és kutatócsoportja hat héten keresztül etetett laboratóriumi egereket metioninban gazdag ételekkel, amelyek folsavban, B6 és B12 vitaminban viszont nem bővelkedtek. Az egerek memóriafunkciói hetente kerültek mérésre, és kiderült, hogy a kísérlet végére a hosszú távú memória jelentősen romlott. A szakemberek felhívták a figyelmet a változatos étrend fontosságára, hogy hosszú távon is megőrizhessük memóriánkat.