2021. Augusztus 01. vasárnap

Mit okoznak a húgyutakban tenyésző baktériumok?

húgyúti fertőzések, vörös áfonya
1 . oldal
Kutatók szerint a vörös áfonya magas savtartalma gátolja a baktériumok növekedését, így fogyasztása segít megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását. Az Amerikai Urológus Társaság ezért ajánlja a gyümölcs fogyasztását.

Húgyúti fertőzés akkor alakul ki, ha baktériumok kerülnek a vizeletelvezető-rendszerbe, és osztódni kezdenek a húgycsőben. A húgycsövet bélelő nyálkahártya emiatt begyullad. A kezeletlen fertőzés a húgycsövön keresztül elérheti a húgyhólyagot, onnan pedig akár a veséket is. A vesegyulladás súlyos betegség, mely életveszélyes szövődményeket is okozhat.

húgyúti fertőzések, vörös áfonya

Az Egyesült Államokban évente nyolcmillió orvos-beteg találkozás a húgyúti fertőzéseknek köszönhető. Tünetei a fájdalmas vizelés, zavaros, bűzös, vagy véres vizelet. Ilyen tünetekkel mindenképp célszerű orvoshoz fordulni. A vérvizelés oka azonban súlyosabb háttérbetegség is lehet, ezért ilyenkor azonnal ki kell kérni az orvos tanácsát.

Bár a vörös áfonya hasznos, nem biztos, hogy mindenkin segít. A húgyúti fertőzések megelőzését szolgálja azonban a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, és a korrekt antibiotikum-használat.

Nem szabad sokat várni, ha fellép a vizelési inger, és kapkodni sem érdemes vizelés közben. A vizeletpangás, vagy a hólyag nem teljes kiürítése ugyanis szintén húgyúti fertőzésre hajlamosít.


Forrás: Medipress
2009. 01. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés