Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mit okoznak a húgyutakban tenyésző baktériumok?

Kutatók szerint a vörös áfonya magas savtartalma gátolja a baktériumok növekedését, így fogyasztása segít megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását. Az Amerikai Urológus Társaság ezért ajánlja a gyümölcs fogyasztását.

Húgyúti fertőzés akkor alakul ki, ha baktériumok kerülnek a vizeletelvezető-rendszerbe, és osztódni kezdenek a húgycsőben. A húgycsövet bélelő nyálkahártya emiatt begyullad. A kezeletlen fertőzés a húgycsövön keresztül elérheti a húgyhólyagot, onnan pedig akár a veséket is. A vesegyulladás súlyos betegség, mely életveszélyes szövődményeket is okozhat.

Az Egyesült Államokban évente nyolcmillió orvos-beteg találkozás a húgyúti fertőzéseknek köszönhető. Tünetei a fájdalmas vizelés, zavaros, bűzös, vagy véres vizelet. Ilyen tünetekkel mindenképp célszerű orvoshoz fordulni. A vérvizelés oka azonban súlyosabb háttérbetegség is lehet, ezért ilyenkor azonnal ki kell kérni az orvos tanácsát.

Bár a vörös áfonya hasznos, nem biztos, hogy mindenkin segít. A húgyúti fertőzések megelőzését szolgálja azonban a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, és a korrekt antibiotikum-használat.

Nem szabad sokat várni, ha fellép a vizelési inger, és kapkodni sem érdemes vizelés közben. A vizeletpangás, vagy a hólyag nem teljes kiürítése ugyanis szintén húgyúti fertőzésre hajlamosít.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hugyuti_fertozesek_voros_afonya