2021. Június 15. kedd
A progesztinek és a tesztoszteron kombinációjával gyorsabban és jobb hatásfokkal visszaszorítható a hímivarsejtek termelődése, állítják nemzetközi kutatók. A tudósok szerint a hormonális fogamzásgátlás biztonságos, hatékony és visszafordítható fajtája lehet a férfiak családtervezésének.

„A spermiumképződést vissza lehet szorítani annyira, hogy megbízható fogamzásgátlást biztosítsunk a legtöbb férfi esetében, de nem mindegyiküknél. Az eljárás hatékonysága ennek ellenére hasonlítható az ondóvezeték elkötésével.” – állítja Peter Y. Liu, a Sydney Egyetem professzora.

hormonális fogamzásgátló fogamzásgátlás férfiaknak

A kísérletben Liu és munkatársai 30 férfi-fogamzásgátlással foglalkozó tanulmányt néztek át. Az 1990 és 2006 között végzett kísérletekben a férfiak különböző tesztoszteronkészítményeket kaptak, a progesztin különböző készítményeivel, vagy anélkül.

„A progesztinnel kevert tesztoszteron hatásos fogamzásgátló. Hosszú távon is biztonságos, mivel egyre kevesebb tesztoszteron kell a hatás fenntartásához.” – mondta Liu.

A tesztoszteron és más férfi nemi hormonok negatív visszajelzést adnak a férfi szaporító szervrendszerben, ami által csökken a spermiumtermelés. A progesztin (mesterséges progeszteron), melyet az ösztrogénnel együtt használnak a női fogamzásgátlókban, eredetileg nem termelődik a férfiak szervezetében.

Az elemzés kimutatta, hogy a fehér férfiak esetében gyorsabban csökkent a spermiumtermelés, a nem fehéreknél viszont teljesebben ment végbe a folyamat. Az alacsonyabb tesztoszteronszintű fiatal férfiaknál szintén gyorsabban zajlott le a hímivarsejtek csökkenése. Nehéz azonban előrejelezni, hogy kik fognak a legjobban reagálni a hormonok kombinációjára.


Forrás: Medipress
2008. 04. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés