2021. Június 15. kedd

Becsapja a nőket a fogamzásgátló tabletta

fogamzásgátló, tabletta, párkapcsolat
1 . oldal
Nők milliói tartozhatnak hálával a fogamzásgátló gyógyszereknek, most azonban kiderült, hogy a tabletta szedése negatív hatással lehet a párválasztásukra és a párkapcsolat kimenetelére.

Egy brit kutatás szerint a fogamzásgátló tabletták okozta hormonváltozások hatására a nők „rossz” partnert választanak.

fogamzásgátló tablettát tartó nő, párkapcsolat

Az emberek általában a másik nem képviselőjének illata vonzza, hagyományosan azoké, akiknek genetikai állománya különböző, ez pedig növeli annak esélyeit, hogy egy pár gyermeket tudjon nemzeni – a nő szaglása tulajdonképpen ösztönös védelmi rendszer a beltenyészet létrejötte ellen. A genetikusan hasonló párok esetében nehezebben jön létre a fogamzás, és gyakoribb a vetélés.

A Liverpool Egyetem kutatói férfiak illatmintáját mutatták meg nőknek, és arra kérték őket, hogy válasszák ki a legvonzóbbat. A kísérletet elvégezték a fogamzásgátló alkalmazása előtt és után is.

Kiderült, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők preferenciája megváltozott, és inkább olyan férfit választottak, akiknek az illata genetikailag hasonló volt a sajátjukéhoz – vagyis a közös utód létrehozása szempontjából rosszabbul választottak.

A tabletta szedése sok esetben a párkapcsolat végét is jelenti, mivel a nők többé már nem találják vonzónak férjüket vagy partnerüket. Az még kérdéses, hogy a testszag felülírja-e a szokásos kívánatos tulajdonságokat, mint pl. Brad Pitt külseje és Bill Gates bankszámlája, de a hatása mindenképpen jelentős.

A tanulmány vezetője, Craig Roberts szerint a párok genetikai állományának hasonlósága nem csak termékenységi problémákhoz vezethet, de a párkapcsolat megromlását eredményezheti, ha a nő abbahagyja a tabletta szedését, mivel a szaglás fontos szerepet játszik a vonzalom fenntartásában.


Forrás: Medipress, Vital
2008. 08. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés