2024. Április 17. szerda
A vesekő súlyos következményekkel is járhat -  Mikor alkalmazandó a lökéshullámú kőzúzás? -  Endoszkópos műtét is megoldást jelenthet
Az esetek nagy részében valószínűleg az elégtelen folyadékbevitel, de táplálkozási szokások, például magas kálcium vagy oxalát tartalmú ételek-italok fogyasztása, bizonyos anyagcsere betegségek és a húgyútak anatómiai rendellenességei is elősegíthetik húgyúti kövek, így a vesekövek kialakulását.

A vesekő súlyos következményekkel is járhat

A húgyúti kövességnek lehet súlyos, maradandó károsodást és akár halált okozó szövődménye is. A halmozottan jelentkező vesegörcsök jelentősen rontják az életminőséget, általában lehetetlenné teszik a normál életvitel folytatását. Amennyiben a kő mögött feltorlódott vizelet bakteriálisan felülfertőződik és a vesegörcsök mellett láz, gyengeség, elesettség is jelentkezik, illetve laborvizsgálattal a gyulladásos értékek emelkedését észleljük, akkor sürgős urológiai vizsgálat és beavatkozás szükséges, mert életet veszélyeztető szeptikus, vagyis vérmérgezéses állapot alakulhat ki.

Szabaduljunk meg a vesekőtől!

- Ezért, általában indokoltnak tartjuk a húgyúti kőtől való megszabadulást, de az esetek nagyobb részében ez spontán bekövetkezik, vagyis a betegek kivizelik a követ. Az 5 mm vagy annál kisebb legnagyobb átmérőjű kövek körülbelül 90%-a spontán szokott távozni, tehát ilyenkor nem szoktuk sürgetni a műtéti eltávolítást. Az ennél nagyobbak már kisebb valószínűséggel ürülnek ki maguktól – mondja Kállai doktor. - Az esetek egy részében a húgyúti kövek nem okoznak panaszt és nem is várható, hogy a későbbiekben fognak, ezért csak a megfigyelésüket javasoljuk, vagyis időszakos urológiai kontrollvizsgálatot. Egyes esetekben indokolt lenne a kő műtéti eltávolítása, de a beteg gyenge általános állapota, kora, társbetegségek, a műtéti kockázatot növelő gyógyszerek, például véralvadásgátlók szedése miatt túl nagy a műtéti kockázat, ezért nem javasoljuk.

Mikor alkalmazandó a lökéshullámú kőzúzás?

A már kialakult húgyúti kövek spontán távozását bőséges folyadékfogyasztással, lokálisan vagy szisztémásan ható simaizom-görcsoldók, fitoterapeutikumok alkalmazásával, testmozgással, esetleg meleg fürdővel tudjuk elősegíteni. Bizonyos anyagú (húgysav, cisztin) köveket meg lehet próbálni feloldani a vizelet gyógyszeres lúgosításával. - A húgyúti kövek kezelésének, eltávolításának számos módszere van, azonban - gyógyszeres kezelés mellett is- halmozottan jelentkező vesegörcsök vagy vesegörcsök mellett jelentkező láz, szeptikus állapot esetén nem a kő eltávolítása a legsürgősebb, hanem hogy a beteg számára minél kisebb megterhelést jelentő beavatkozással biztosítsuk a kő felett pangó, fertőzött vizelet szabad kiürülését.

 

Ezt vagy a húgycsövön keresztül, hólyagtükör (cisztoszkóp) segítségével a kő mellett elvezetett vékony húgyvezeték katéterrel vagy a deréktájon keresztül a veseüregrendszerbe vezetett dréncsővel tudjuk elérni. Ezeket a beavatkozásokat általában helyi érzéstelenítésben végezzük. A görcsök elmúlása és a gyulladás antibiotikum kezelés melletti megszűnése után rá lehet térni a kő eltávolítására.

 

- A leggyakrabban alkalmazott kőeltávolítási módszer a lökéshullámú kőzúzás (ESWL, azaz Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy). Ennek során egy speciális géppel gerjesztett, mechanikus lökéshullámokat vezetünk a testbe a bőrfelszínen keresztül, amelyeket ultrahangos vagy röntgenes célzással a húgyúti kőre fókuszálunk. Sikeres kezelés esetén a kő összetörik és törmelék formájában távozik a vizelettel. A kezelés az esetek nagy részében enyhébb fájdalomcsillapítás mellett elvégezhető. Nem minden elhelyezkedésű, méretű és keménységű kő kezelhető ezzel a módszerrel – ismerteti dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész.

Endoszkópos műtét is megoldást jelenthet

A húgycsövön keresztüli endoszkópos beavatkozásokat altatásban vagy gerincérzéstelenítésben végzik, merev vagy hajlékony eszközzel (ureteroszkóp). Ezzel a módszerrel a legtöbb húgyúti kő elérhető. A kő zúzásához az endoszkóp munkacsatornáján keresztül mechanikus, ultrahangos vagy lézeres szondát vezetnek be.

 

A nagyobb, vesében elhelyezkedő köveket kis behatolási kapun keresztül, a leghatékonyabban a deréktájon keresztül a veseüregrendszerbe vezetett endoszkóppal (nefroszkóp) lehet eltávolítani. A kőzúzáshoz a fentiekhez hasonló módszerek alkalmazhatók. Ez a beavatkozás is altatóorvosi (aneszteziológiai) érzéstelenítést - leginkább altatást igényel.

 

A húgyúti kőeltávolításnak is a hagyományos módszere a nyílt műtét. A húgyútak rejtett elhelyezkedése miatt ezek gyakran nagy műtéti metszéssel jártak, ezért a fenti, kevésbé invazív módszerek elterjedésével a nyílt kőműtétek háttérbe szorultak. A húgyúti kő eltávolításának módjára a kő elhelyezkedésének, méretének, keménységének, a beteg műtéti terhelhetőségének, a beteg igényének és egyéb szempontok figyelembevételével urológus szakorvos kell javaslatot tegyen. A kőeltávolítás nem mindig oldható meg egy beavatkozással. A beavatkozásokat- szükség szerint- lehet ismételni és kombinálni is egymással.

 


Forrás: Urológiai Központ
2023. 03. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés