2022. Január 24. hétfő
A jó (HDL) koleszterin magasabb szintje nemcsak a szívet óvja, de védi az agyat is az Alzheimer-kór kialakulása ellen is – közölték amerikai kutatók.

Christiane Reitz, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa és kutatócsoportja vizsgálatukhoz több mint ezer, 65 éven felüli önkéntest toborzott, akiknek nem voltak memóriazavaraik. A kutatók négy csoportba osztották őket aszerint, mekkora HDL-értéket mértek vérükben. Az első csoportba tartoztak azok, akik HDL-szintje 55 felett volt, a negyedikbe azok, akiké 38 alatt.

HDL-koleszterin, Alzheimer-kór

Mint Reitz elmondta, az első csoportban a negyedik csoporthoz viszonyítva 60 százalékkal kisebb volt az Alzheimer-kórra jellemző tünetek megjelenése a követés négy éve alatt.

Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a kutatók mérték az önkéntesek vérében az LDL, a teljes koleszterin, valamint a vérzsírok (trigliceridek) szintjét is. Mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a jó koleszterin védőhatása független a többi érték nagyságától.

Reitz szerint az optimálisnak talált 55 fölötti HDL-szint elérhető megfelelő étrenddel és mozgással.


Forrás: MTI
2010. 12. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés