2021. Június 25. péntek
1 . oldal
Az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz a hát és a váll területén jelentkező fájdalom. Van, aki évek óta szenved tőle, megkeseríti a nappalait és az éjszakai pihenését is, de, mivel nem ítéli meg olyan erősnek a fájdalmat, hogy gyógyszert kérjen rá, nem is fordul orvoshoz. Mi állhat e kellemetlenségek hátterében és hogyan lehet enyhíteni ezeket?

Az iskoláskorúaktól kezdve a legidősebbekig szinte minden korosztályt érinthet a hátfájás, férfiakat és nőket egyaránt. Minden életszakaszban megfigyelhetők az ott jellemzően elkövetett testtartási, terhelési hibák, jellegzetes gerincproblémák. Az okokat keresve hamar összeállítható a „bűnösök” listája: a túl nehéz, féloldalas terhelésű iskolatáska, a kényelmetlen pad vagy munkahelyi ülőszék, a rosszul beállított számítógépes monitor és billentyűzet, a mozgásszegény életmód, az állandósult stressz miatti „védekező” testtartás, a túlsúly – hogy csak a legismertebbeket említsük.

Hatfajas piros 43

Görnyedt gyerekek

Az iskolás gyerekek mintegy felére jellemző a rossz testtartás. A nehéz és a gerincet féloldalasan terhelő iskolatáska gerincferdülést okozhat. Bár az ideális az lenne, hogy az iskolatáska súlya a gyerek súlyának egytizedét ne haladja meg, ez a szabály a legtöbbször nem teljesül, gyakori az 5-6 kg-s vagy még nehezebb felszerelés az alsó tagozatos gyerekek kezében is. A tinédzserek körében nem ritka az ún. Scheuermann-kór. Rossz testtartással kezdődik, később egyre gyakrabban jelentkezik a hátfájdalom, és mindinkább megfigyelhető lesz a betegségre jellemző tartási rendellenesség, az ágyéki lordózis (előrehajlás), illetve az erőteljesebb háti domborulat. A már fiatalkorban gyakran jelentkező hátfájás kialakulásának okai között ugyanakkor ott van a mozgásszegény életmód is: már gyerekkortól kezdve túl sok időt töltenek el ülve, akár az iskolában a tanórákon, akár otthon a tévé vagy számítógép előtt. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen ülőbútor áll rendelkezésükre, hiszen sem az iskolabútorok, sem az otthoni kanapék nem szolgálják gerincük egészségét.

Gyönyörű napsütötte bronzbarna bőrt szeretnél? Idesüss! >>

Betegítő pihenés?

Azoknak, akiknek gyakran fáj a hátuk, tanácsos körülnézni otthon is, hogy pihenésük óráit mennyire egészséges ülő- és fekvőalkalmatosságokon töltik. Az otthon végzett munkához „gerincbarát” székre van szükség. Legtöbb időnk pedig alvással telik, így nagyon nem mindegy, milyen ágyat használunk. A jó matrac általában nem túl puha, de nem is túl kemény, rugalmas, tartása van, támasztja a gerincet – vannak, akik a lécsoros ágybetétre vagy a vízágyra esküsznek. Az biztos, hogy a kigödrösödött, túl puha, fészekszerű ágy nem egészséges. A gerincet legjobban az oldalfekvés, a kissé felhúzott lábakkal való „magzatpóz” pihenteti, de szükség van arra is, hogy legyen elég hely a kinyújtózásra is.

A „munka frontján”

Sokan nem is gondolják, hogy visszatérő, netán állandósult váll-, nyak- és hátfájdalmaik legnagyobb részben munkahelyi ártalomként alakulnak ki. Ülő munka esetén a nem megfelelő szék, a rossz szögben, rossz magasságban elhelyezett számítógép, az egész álló nap az egéren „pihentetett” kéz, a monoton munka, az ugyanabba a görcsös-görnyedt tartásba merevült nyak, a stressztől öntudatlanul védekezőállásba húzott váll – mindez külön-külön is oka lehet a panaszoknak. A fej merev kényszertartása az izmok egyirányú megterhelésével, kóros összehúzódásukkal jár, és fájdalmas gyulladás is kialakulhat, leggyakrabban a nyakon és a lapockatájon.

Az ok felderítése az első lépés

Első lépés a fájdalom okának felderítése, és ha lehetséges, a kiváltó ok megszüntetése. Mielőbb érdemes szakemberhez fordulni, annál is inkább, mert a felsorolt mozgásszervi okok mellett más szervek megbetegedése is lehet a fájdalom hátterében. Nagyon gyakran kezdődik háti fájdalmakkal a hasnyálmirigy-gyulladás, de máj- és epekörnyéki megbetegedések is okozhatnak lapockatáji fájdalmat. Gyomorfekély is gyakran lehet a derék- és háttáji fájdalmak okozója, sőt vesemegbetegedésre is gondolnunk kell kisugárzó hátfájdalmak fennállásakor. Elhúzódó, nem javuló fájdalmak esetén a nőgyógyászati vizsgálatok, hasi ultrahangvizsgálatok is elengedhetetlenek.

Hogyan csillapítható a fájdalom?

A fájdalom csillapítására számos izomlazító, a helyi gyulladást csökkentő krém, tapasz, spray és többfajta fizikoterápiás kezelési módszer áll rendelkezésre. Sokan tapasztalják a hőterápia áldásait is: melegítő krém vagy borogatás, helyi hőkezelés, hévizes fürdő stb. enyhítheti a panaszaikat. Ha azonban tartósan nem múlik a hátfájás, mindenképpen orvosi segítséget kell kérni hozzá! A fájós testrész pihentetése csökkenti a panaszokat, ugyanakkor a fájdalomtól tartva a túlzott kímélet adott esetben többet árt, mint használ, a mozgás korlátozottságához vezethet. Nagyon fontos a mozgásterápia mielőbbi megkezdése, mert a rövidülésre hajlamos izmok, szalagok nagyon hamar veszítenek nyújthatóságukból, erejükből. Az ízületet körülvevő tok letapad és kialakul a befagyott váll szindróma. A váll illetve a hát erősítése, gyógytornája mindig a helyes testtartás beállításával kezdődik. A helyes tartást – gyógytornász leírása szerint - úgy érhetjük el, ha az állat megpróbáljuk behúzni, a vállakat enyhén hátrahúzni, a fejtetővel picit felfelé nyújtózni, miközben a hasunkat is enyhén behúzva tartjuk, és a hátunk megközelítőleg egyenes. A szakszerű és személyre szabott gyógytorna nagyon sokat segíthet, hogy a nyak-, váll- és hátizmok görcsös merevsége ellazuljon, és újra erőssé, rugalmassá, teherbíróvá váljanak. A gyógytornász utasítása szerint „bemozgatott” izmok otthon is erősíthetők tovább a gyógytornán elsajátított gyakorlatokkal. Az úszás a mozgásszerveket kímélő, a tüdőt is erősítő, a gerinc helyes tartását elősegítő sport, szinte mindenkinek javasolható. Magyarország gazdag gyógyfürdőkben is, azok kínálatában is lehet - a panaszoknak és a betegségnek megfelelően - különböző kezelések közül válogatni. Vigyázni kell azonban arra, hogy ha valamilyen gyulladás áll fenn, a melegvizes kúra nem ajánlott. Nagyon jó hatásúak a vízsugármasszázs kezelések, súlyfürdők, iszappakolások is.


Forrás: K. É.

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés