2022. Január 24. hétfő
A zsíros, feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának veszélyeit mindenki jól ismeri. A legújabb kutatás szerint azonban a kekszek, sütemények és készételek a memóriánkra is káros.

Az amerikai kutatók kimutatták, hogy a feldolgozott élelmiszerekben lévő transz-zsírok férfiakban összefüggésbe hozhatók a memóriaromlással. A transz zsírsavakat, vagy transz-zsírokat, az élelmiszerek ízének, textúrájának és eltarthatóságának javítása érdekében használják az élelmiszeriparban, de a kutatások már régóta összefüggésbe hozzák ezeket a szívbetegség megnövekedett kockázatával, ezért világszerte egyre nagyobb nyomás nehezedik a gyártókra annak érdekében, hogy ne használják ezeket zsírokat az élelmiszerekben. A Public Library of Science ONE szaklapban megjelent kutatás kimutatta, hogy a nagyobb mennyiségű transz-zsír fogyasztása a 45 éven aluli férfiakban memóriaromláshoz vezet. Kiderült, hogy azok a férfiak, akiknek étrendje a legtöbb ilyen zsírt tartalmaz, általában tizenkettővel kevesebb szót tudtak felidézni a memóriatesztekben, mint azok a férfiak, akik kerülik a transz-zsírok fogyasztását.

A kutatást vezető Dr. Beatrice Golomb, a San Diegó-i Kalifornia Egyetem munkatársa elmondta, hogy a transz-zsírok a legtermékenyebb éveikben járó férfiak esetében vannak a legszorosabb összefüggésben a memóriaromlással. „Azt szoktam mondani a betegeimnek, hogy míg a transz-zsírok növelik az élelmiszerek eltarthatóságát, az emberek élettartamát csökkentik” – mondta Dr. Golomb. Az amerikai szabályozó testület a napokban jelentette be, hogy három éven belül be fogja tiltani az amerikai élelmiszerekben a transz-zsírok felhasználását. Az Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) szakértői azt nyilatkozták, hogy a részlegesen hidrogénezett olajok, a transz-zsírok elsődleges forrásai, „általánosságban nem tekinthetők biztonságosnak”. Ez az intézkedés a kutatók szerint több ezer halálos szívroham bekövetkezését előzheti meg évente. Dániában 2003. óta majdnem az összes transz-zsír használatát tiltják az élelmiszeriparban, Nagy-Britanniában viszont a transz-zsírok kerülése csak önkéntes alapon történik az élelmiszergyártó vállalatok körében.


Forrás: Medipress
2015. 07. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés