2024. Június 22. szombat
A gyomorégés a reflux egyik leggyakoribb tünete, ami gyógyszerekkel vagy műtéttel kezelhető, de kordában tartásához elengedhetetlenek bizonyos életmódbeli változások. Ezek némelyike sajnos nem kellemes, de a beteg számára sokat segíthet.

Reflux esetén a gyomor savas tartalma kisebb-nagyobb mértékben visszakerül a nyelőcsőbe, és irritálja azt. Mindez kellemetlen tüneteket okoz, amelyek közül az egyik leggyakoribb a gyomorégés, vagyis az étkezés utáni égető, mellkasi fájdalom. A reflux kezelését patikákban kapható savkötők és receptre kapható gyógyszerek, súlyosságától függően akár műtét jelentik. A beteg állapotától függetlenül azonban ban néhány óvintézkedés, ami segíti a reflux elleni küzdelmet. Lássuk őket!

Gyomorégés tanácsok 
Gyakran és keveset enni

A refluxbetegségre a legnagyobb hatást természetszerűleg az étkezések gyakorolják. A teletömött has a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő gyomorszáj záróizmait ellazítja, és így a gyomorsav könnyen feljut a nyelőcsőbe. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy inkább együnk többször, de kisebb adagokat a nap folyamán, nyugodtan hagyjuk el a hagyományos reggeli-ebéd-vacsora triumvirátust, de arra figyeljünk, hogy az utolsó étkezés ideje már ne legyen túl közel a lefekvéshez, mert ez is kiválthat refluxos panaszokat. 

Megnézem a Gyógyfű Reflux_GORB gyógyteáját>>>

Semmi finomság?

Bizonyos élelmiszerek rontják a már kialakult refluxos tüneteket. Ilyenek a csokoládé, a koffein (például a kávéban), a fűszeres ételek, a zsíros vörös húsok, a sült krumpli és más olajban sült ételek, a citrusfélék, a nyers hagyma, a paradicsom, az olaj, a borsmenta. Viszont számtalan refluxbarát finomság létezik, amelyek ugyanolyan gazdag kulináris élvezeteket képesek nyújtani, mintha a felsorolt hozzávalókkal készültek volna.

Az alkohol is tiltólistás
Az alkohol minden refluxos számára alapvetően a tiltólista élén helyezkedik el. Az alkohol ugyanis ellazítja az izmokat, így a gyomorszájon át – akárcsak a túl teli has esetében – a gyomor savtartalma akadálytalanul jut fel a nyelőcsőbe. Egy amerikai felmérés adatai szerint azok, akik heti 7 pohár alkoholos italt fogyasztottak, nagy valószínűséggel produkáltak gyomorégéses, illetve refluxos tüneteket. 

Nincs mese, fogyni kell!
Egy kutatás összefüggést mutatott ki a reflux kialakulása és az érintett személyek testtömeg-indexe (BMI) között: a normál testsúlyúakhoz képest a túlsúlyos és kövér embereknél háromszor nagyobb eséllyel alakultak ki a panaszok.

A ruha is számít
Talán meglepő, de öltözködésünkkel is kiválthatunk gyomorégést vagy refluxot: akárcsak a felesleges hasi zsír, a túl szoros öltözék ugyanúgy a hasnak feszülnek és így a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Jobb tehát a szűk ruhákat és szoros öveket elfelejteni.

Alvás csak párnával
A lefekvés előtti étkezés és az alvás közbeni előnytelen testhelyzet bizony mind előidézhetnek refluxos tüneteket. A legjobb, ha a fejünk egy 15-20 cm magas párnán nyugszik alvás közben. Ez sem akadályozza meg feltétlenül a nyelőcsőbe jutó gyomorsav megjelenését, de kutatások szerint 67%-kal gyorsabban visszafolyik a gyomorba a kijutott gyomorsav, mintha ennél alacsonyabb párnán alusszuk álmunkat.

Reflux gyógytea

Fogyasszunk gyógyteát!
Figyelmükbe ajánlunk egy nagyszerű gyógytea-keveréket, ami kiegészítő terápiaként alkalmazható. A főétkezések között, naponta háromszor kortyolgassunk el egy-egy csészével. A Gyógyfű REFLUX-GORB teája olyan gyógynövényekből készült, amiknek hatásosságát humán klinikai kísérletek is igazolják, tehát ha gyógyteával szeretné enyhíteni a problémát, a Gyógyfű teája erre tökéletes.

Megnézem a Gyógyfű Reflux_GORB gyógyteáját>>>


Szerző: Nagy Tünde

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés