2021. Május 18. kedd
Svájci kutatók szerint a gyomorbypass-műtét jóval hatékonyabb megoldás, mint a gyomorgyűrű beültetése, mivel előbbi segítségével gyorsabb és tartósabb fogyás érhető el, ráadásul a koleszterin- és a vércukorszint is nagyobb mértékben csökken.

Az úgynevezett Roux-en-Y gyomorbypass műtétek során a gyomor térfogatát oly módon csökkentik, hogy a felső része és a vékonybél középső szakasza között létrehoznak egy összeköttetést. Ez a műtét visszafordíthatatlan, ellentétben a gyomorgyűrű behelyezésével, amelynek során a gyomor egy része köré helyezett gyűrűvel csökkentik a gyomorméretet.

gyomorbypass, gyomorgyűrű

Dr. Michel Suter, a svájci Chablais Kórház sebésze és csapata hat éven át kísért figyelemmel közel 450 beteget, akik korábban gyomorbypass- vagy gyomorgyűrű-beültetésen estek át. Az eredmények azt mutatták, hogy az előbbi hatékonyabb, mint a gyűrű, ugyanakkor némileg veszélyesebb is: bár a bypass-műtétek esetében több komplikáció adódott a korai szakaszban, a betegek többet és gyorsabban fogytak. Hat év elteltével azonban már a gyomorgyűrűvel rendelkezők esetében voltak gyakoribbak a panaszok, és ezek miatt több esetben került sor a műtét megismétlésére.

A fentiek mellett a bypass-műtét mellett szól az is, hogy ezeknél a betegeknél a koleszterinszint és a vércukorszint is nagyobb mértékben csökkent. Suter megjegyezte, hogy a kórosan elhízott betegeknek gyakran nem vázolják fel az összes műtéti lehetőséget, hanem alapból csupán a gyomorgyűrűt ajánlják fel, emellett sokszor arra sem hívják fel a figyelmüket, hogy a műtét sikere csak komoly étrend- és életmódbeli változtatásokkal együtt garantálható.

Az Archives of Surgery című lapban megjelent tanulmányban a szakemberek megjegyzik, hogy a betegnek magának kell eldöntenie, melyik eljárás mellett dönt, azaz inkább a magasabb kezdeti kockázatot vállalja, vagy az elején biztonságosabb, ám hosszú távon esetleg több komplikációval járó műtétet.

 
Forrás: Medipress
2012. 01. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés