2025. Július 20. vasárnap
Fontos a grillezési idő -  Tippek -  A Padlizsántól a kukoricáig -  Milyen bacont használjunk?

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Ha valaki meghallja a grillezés szót, elsőként valószínűleg a különböző húsokra gondol. Pedig a kertben sütött menü ennél jóval sokszínűbb is lehet. A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, amiket sokféleképpen ízesíthetünk vagy párosíthatunk más finomságokkal. Például, ha igazán fenséges étkezésre vágyunk, egy kis baconnel, sajttal, tenger gyümölcseivel is gazdagíthatjuk a grillmenüt. Már mutatjuk is, milyen zöldségeket érdemes egy grillparti alkalmával bevetnünk.


Elöljáróban ismertetünk néhány alapszabályt a zöldségek grillezéséről. Ahogy a húsoknál, így itt is a mosással és szeleteléssel kezdődik a munka. Néhány zöldség (paradicsom, gomba) viszonylag rövidebb idő alatt kész van, másokra (padlizsán) már több időt kell szánni. Ellentétben a húsokkal, a zöldségeket nem kell sokáig pácolni, elég 10-15 perc. A pác alapja gyakran az olívaolaj, néhány csepp balzsamecettel, sóval, borssal vagy esetleg fűszerezett (például chilis) olaj. Ami a fűszerezést illeti, nyugodtan válassz erőteljesebb fűszereket, mint például a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, de csak módjával.

Grillzöldség1

Fontos a grillezési idő

A másik fontos különbség a húsok és a zöldségek grillezése között, hogy a zöldségek - ami a grillezési idejüket illeti - sokkal szélesebb skálán mozognak. A paprikának elég néhány perc, a krumplinak (amit alufóliába vagy a nagyobb szemeket vastag karikára vágva tekerve érdemes grillezni) már jóval több idő kell. A zöldségeket ne közvetlenül azután tegyük a grillrácsra, amikor kivettük a hűtőből, hanem akkor, amikor valamennyire már felmelegedtek, így a zöldségek is korábban készülnek el, rövidebb idő alatt pedig kevesebbet veszítenek víztartalmukból, így nem lesznek szárazok, rágósak.

Grillzöldség2

Tippek

Alufóliával a koktélparadicsomot is el lehet készíteni, de nyársra is fűzhetjük a finomságokat, közéjük akár húsokat is tűzhetünk, hogy még finomabb legyen a grillebéd, grillvacsora.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A cukkini és a padlizsán is több nedvességet tart magában, ha héjával együtt sütjük, sőt, a cukkini esetében érdemes hosszában szeletelni és akár egy szelet baconnel szoros csigába tekerve grillezni.

A Padlizsántól a kukoricáig

A padlizsángrillezve nagyon finom, főként, ha fokhagymával ízesítjük. A sárgarépa és a cukkini is helyet kaphat a grillrácson, előbbihez a kakukkfüvet, utóbbihoz bármilyen zöldfűszert ajánlunk. A paprikát is lehet grillezni, itt azonban ügyelni kell, hogy ne tegyük túl forró rácsra, könnyen megéghet.

Ahogy a padlizsán esetében, úgy a kukoricáról sem feltétlenül a grillezés jut az eszünkbe, pedig így is el lehet készíteni. Kis vajjal vagy baconbe tekerve is a rácsra tehetjük, a mi szívünkhöz inkább az utóbbi megoldás áll közel, de a vajas-fűszeres változatát is érdemes megkóstolni. Ha biztosra akarunk menni, a kukoricát vágjuk 5 cm-es karikákra és pár percig főzzük elő.

A bacon nemcsak a kukoricához illik tökéletesen, ha a grillezni kívánt spárga köré tekerjük fenséges étket kapunk. Ha gombát grilleznél, azt is nyugodtan baconbe csavarhatod, a belsejét pedig sajttal és bazsalikommal, petrezselyemmel töltheted. A sajt is tökéletesen mutat a grillrácson: többféle, kifejezetten grillezéshez ajánlott sajt közül is lehet ma már válogatni, amik csak még finomabbak lesznek, ha baconbe burkolod őket.

Milyen bacont használjunk?

Ha baconnel teszed teljessé a grillezést, lehetőség szerint olyan terméket válassz, amiben sem ízfokozó, - sem térfogatnövelő-szerek nincsenek. Aki cukormentes baconre vágyik (a legtöbb baconben van cukor), a termék csomagolásán ne csak a cukor, hanem a dextróz és a maltodextrin szavakat is keresse, ugyanis valójában ezek is cukrok.


Forrás: Koczka PR
2021. 07. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés