2024. Július 18. csütörtök

Néhány egyszerű változtatással megoldható, hogy a grillezéssel készített ételek kevesebb olyan anyagot tartalmazzanak, amelyekről már kiderült, hogy növelik a rák kialakulásának kockázatát.

Alice Bander, az Amerikai Rákkutató Intézet munkatársa szerint érdemes változtatni azon, hogy mit sütögetünk a szabadban, és azon is, hogy miként tesszük ezt. A nagy adag vörös húsok, a feldolgozott hústermékek és a túlpörkölt, megégett étel egészségügyi kockázatot hordoz hosszabb távon. Ahol a hús megszenesedik a grillen, ott heterociklikus aminok (HCA vegyületek) és policiklusos aromás szénhidrogének (PAH vegyületek) képződnek, amelyekről már több tanulmány kimutatta, hogy rákkeltő hatásúak.

Grillezés kevesebb rákkeltő

Bander az alábbi változtatásokat javasolja a biztonságosabb grillezés érdekében:

• Kevesebb vörös hús kerüljön a rácsra, viszont jóval több színes zöldség és gyümölcs, amelyekkel értékes fitovegyületeket veszünk magunkhoz, ezek a természetes növényi összetevők ugyanis védő hatásúak a rák ellen. Érdemes kipróbálni a spárga, hagyma, gomba, cukkini, padlizsán vagy a kukorica grillezett változatát. A gyümölcsöket bekenhetjük vékonyan növényi olajjal, mielőtt a grillrácsra tesszük, a legjobb állag eléréséért pedig kissé éretlen vagy közepesen érett állapotban lévőket válasszunk!

• A vörös húsok egy részét érdemes kiváltanunk fehér húsokkal (például csirkével) és hallal.

• Az előpácolt húsokban kevesebb HCA-vegyület keletkezik sütéskor, ezért érdemes legalább 30 percig citromlében vagy fűszerezett ecetben pácolni a szeleteket.

• Ha részlegesen előpároljuk a húst, akkor kevesebb ideig tesszük ki a grillezés alatt olyan magas hőmérsékletnek, amelyen a káros anyagok keletkeznek. Ezt a műveletet azonban közvetlenül a grillen való sütés előtt kell elvégezni, a hús nem állhat hosszabb ideig az előpárolás és a sütés között.

• Kisebb lángon, lassan is megsül a hús. Így kevesebb HCA- és PAH-vegyület keletkezik, ezért szánjunk inkább hosszabb időt a grillezésre!

A húsok előkészítésekor a zsírdarabokat nemcsak kalóriatartalmuk miatt érdemes eltávolítani, hanem azért is, mert a tűzbe csöpögve a láng fellobbanását okozza, amely így túlságosan megpörköli a húst. A mindezek ellenére megégett, egészségre káros anyagokat tartalmazó darabokat késsel távolíthatjuk el a hússzeletről.

3 ínycsiklandó grill recept Gyógyfű fűszer keverékkel

 

Grillezett ázsiai csirkemell

Hozzávalók: 80 dkg szelet csirkemellfilé, 3 EK vörösborecet...

Tovább a recepthez> >

 

Grillezett marha hátszín vagy bélszín

Hozzávalók: 4 szelet marhahátszín, Gyógyfű Préri marhasült fűszerkeverék.. Tovább a recepthez > >

 

Vargányás sertéssült grillen

Hozzávalók: 1 kg sertéstarja, 3-4 evőkanál mustár.. Tovább a recepthez>>

 

Szponzorált tartalom

 

 

 Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés