2024. Október 10. csütörtök
A televíziós főzőműsorok kitűnő segítséget nyújthatnak az otthoni főzéshez, ugyanakkor gyakran problematikusak élelmiszer-biztonsági szempontból. Ezek a helytelen gyakorlatok aztán futótűzként terjedhetnek a nézők körében, éppen ezért fontos volna, hogy ezek a problémák elkerülhetők legyenek.

A University of Massachusetts munkatársai azt vizsgálták, hogy a főzőműsorokban ábrázolt élelmiszer-biztonsági lépések pozitív vagy épp negatív példaként szolgálnak-e a műsorok nézői számára. A Journal of Nutrition Education and Behavior című szaklapban publikált anyag szerint ez már csak azért is fontos, mert az Egyesült Államokban évente 3 ezer ételmérgezéssel összefüggésbe hozható halálesetre kerül sor. Ezek az esetek az áruházi helytelen ételkezelési problémákkal éppúgy összefügghetnek, mint az otthoni nem megfelelő ételkezeléssel, éppen ezért érdemes odafigyelni a tévés főzőműsorok által bemutatott ételkezelési gyakorlatokra is.

Rákgyógyítás és tudomány - mi minden lehetséges ma?

A felmérésből kiderült, hogy az elmúlt években egyre kevesebb ember mos már kezet étkezés előtt, egyre kevesebben főznek az előírt hőmérsékleten, és kevesebben választják külön a húst és a szárnyast a készételektől. Csak a megkérdezett fogyasztók 33 százaléka bízik a kormány által kínált élelmiszer-biztonsági információkban, míg az emberek fele bízik a média ajánlásában (ezért is különösen fontos a főzőműsorok által mutatott gyakorlat). A megkérdezettek túlnyomó többsége (73 százalék) a médiából nyer élelmiszer-biztonsági adatokat, és 50 százalék főzőműsorokat is rendszeresen néz, 22% egyenesen azt állította, hogy ez az egyetlen ételkészítési forrásanyaga. 57 százalékuk a tévében látottak alapján szerez be az ételkészítéshez egyes termékeket.

Ezután egy szakértőkből álló csapat különböző főzőműsorokat (összesen 39 epizódot) elemzett élelmiszer-biztonsági szempontból. Arra a következtetésre jutottak, hogy nagyon sok esetben a biztonság kérdése szóba sem került illetve a bemutatott gyakorlatok sem feleltek meg az előírásoknak.


Forrás: Medipress
2016. 11. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés