„Úgy tűnik, ha étteremben vagyunk, sebezhetőbbé válunk, mint gondolnánk: itt a legnagyobb a kísértés. Az ilyen magas kockázatú helyzetekben hiába a korábbi önfegyelem, a többség többet eszik, mint azt korábban eltervezte” – mondja a kutatást vezető Lora Burke, a University of Pittsburgh munkatársa.
A 20 éven felüli amerikai felnőttek több mint 70 százaléka túlsúlyos, és mintegy 45 millió amerikai próbál fogyókúrázni egy átlagos évben.
500 állati jó póló, amitől leesik az álla >>>
A kutatás során a szakemberek azt igyekezték feltérképezni, hogy milyen kísértésekkel találkoznak a fogyókúrázok, illetve milyen esetekben a leginkább hajlamosak az elhajlásokra. Ennek érdekében 150 felnőtt használt egy speciális okostelefonos alkalmazást, amelyben feltüntették, hogy milyen kísértéssel találkoztak, és hogy ellen tudtak-e állni annak.„Kiderült, hogy ismerősöknél vendégségben sokkal kisebb volt a kísértés mértéke, mint vendéglőkben. Ez azzal is összefügghet, hogy ilyenkor az ember jobban odafigyel arra, hogy viselkedjen, ahelyett, hogy azzal törődne, mit is eszik. Az eredmény aztán az, hogy a többség többet eszik, mint tervezte” – mondja Burke.
Agyfiatalító elmediéta, meglepő és tanulságos> > >
A megoldás a szakember szerint az, hogy ha tudjuk, hogy pénteken étterembe megyünk, együnk kevesebbet csütörtökön és szombaton, így nem okoz gondot a kihágás.