2024. Július 22. hétfő
Izraeli kutatók szerint ha egy teljes reggeli részeként csokitortával kezdjük a napot, az segíthet a fogyásban – írtaa The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A Tel-Avivi Egyetem kutatói 193 klinikailag elhízottnak számító, nem cukorbeteg embert vizsgáltak, akik egy része alacsony szénhidráttartalmú étrendet követett, amelyben a reggeli 300 kalóriás volt, míg másik csoportjuk egy 600 kalóriás, kiegyensúlyozott, teljes reggelivel indíthatta a napot. Ez utóbbi étrend reggelije tartalmazta a csokitortát vagy más édességet is.

fogyókúra, édesség, reggeli

A 32 hetes fogyókúra félidejében mindkét csoport tagjai személyenként átlagosan 15 kilogrammal nyomtak kevesebbet, ám a következő 16 hétben az első csoport tagjai visszaszedtek átlagosan 10 kilogrammot, míg a csokitortás csoport tagjai további hét kilogrammot adtak le.

A teljes tanulmány ideje alatt a 600 kalóriás reggelit evő résztvevők átlagosan 18 kilóval többet fogytak, mint a 300 kalóriás, szénhidrátszegény reggelivel napot indító társaik, miközben a napi energiabevitel mindkét csoportban ugyanannyi volt, férfiaknak 1600 kalória, nőknek 1400 kalória.

„A szénhidrátszegény étrenden lévő csoport tagjai kevésbé voltak elégedettek, úgy érezték, nem laktak jól” – idézte fel Daniela Jakubowicz kutatásvezető. A kutatók szerint a reggel a nap legjobb időszaka arra, hogy édességet is fogyasszunk, mert a szervezet anyagcseréje ilyenkor a legaktívabb, és a nap hátralévő részében bőven van időnk ledolgozni a magunkhoz vett kalóriákat.

Jakubowicz szerint az édesség teljes megvonása, vagy az erre irányuló próbálkozás ellenkező hatást válthat ki, hosszabb távon pszichés függőséghez vezethet ezekkel az ételekkel.


Forrás: MTI
2012. 02. 09. (Aktualizálva - 2012. 07. 31.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés