2024. Július 24. szerda
Pszichológusok szerint a fogyasztószerek azáltal is hatnak, hogy egészségesebb táplálkozásra ösztönzik használóikat – legalábbis azokat, akik nem kezdenek el a gyógyszer mellett még többet enni.

A Brit Pszichológiai Társaság birminghami konferenciáján elhangzott, hogy azok, akik a fogyasztószerekkel a legnagyobb mértékű fogyást érik el, kevesebb zsíros ételt fogyasztanak szedésük alatt.

fogyasztószerek, táplálkozás

A Surrey Egyetemen 572 orlisztátkezelésben részesülő páciens adatait dolgozták fel. Ez a szer a zsírfelszívódás gátlásával fejti ki hatását, és hat hónap alatt átlagosan mintegy 4,5 kilogrammnyi fogyást eredményez.

„Eredményeink azt sugallják, hogy ez a szer pszichésen is hat a fogyókúrázókra, mert ráirányítja figyelmüket a táplálkozás jelentőségére” – fejti ki Amelia Hollywood, a kutatást vezető PhD hallgató. A bélrendszerben maradó zsír miatt kellemetlen mellékhatásokat is okoz, amik azonban szintén hozzájárulhatnak a sikerhez: a diétázók ugyanis ezeket megtapasztalva kerülni kezdik a zsíros ételeket.

Vannak azonban olyanok is, akik azt gondolják, hogy a tabletták mellett büntetlenül lehet még többet enni chipsekből és egyéb hízlaló ételekből – számol be a brit The Telegraph. „Egyesek táplálkozása jóval egészségtelenebb lett a szer szedése alatt. Közülük jónéhányan nem is szedték a gyógyszert rendszeresen, hanem csak akkor vették be, amikor zsírosabb ételt ettek” – mondja Hollywood.


Forrás: Medipress
2009. 09. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés