2024. Július 21. vasárnap
Egy éven belül kereskedelmi forgalomban kerülhet az a fogyókúrás injekció, amellyel akár két ruhaméretet is le lehet adni.

Két brit hölgy, akik a vizsgálat során minden nap reggeli előtt bevették a liraglutide nevű gyógyszert, átlagosan 8,6 kilogrammot fogytak 12 hónap alatt, egy harmadik pedig 10,4 kilogrammot adott le. Ilyen mértékű fogyás már csökkentheti a szívbetegség és más betegségek kockázatát is, és javíthatja az alvást és az általános életminőséget is.

A napi egyszer beadandó injekció „becsapja” az agyat, és telítettség érzést okoz, ugyanakkor csökkenti a vérnyomást, növeli a jó koleszterin szintjét, és megelőzi a diabéteszt is. És ha ez még nem lenne elég, arra utaló jelek is vannak, hogy a gyógyszer az Alzheimer-kór előrehaladását is lassítja. Mivel ezen kívül csupán egyetlen fogyókúrás gyógyszert hagytak jóvá a brit egészségügyi hatóságok, és jelenleg Nagy-Britannia Európa legkövérebb nemzete, a szakértők úgy vélik, hogy a fogyókúra és a testmozgás már nem elegendő az elhízás járvány távol tartásához. Az új injekcióról azonban a jóváhagyáshoz azt kell kimutatnia a klinikai kísérleteknek, hogy rendkívül biztonságos, és az ár is döntő tényező lesz abból a szempontból, hogy támogatni fogja-e a brit egészségpénztár.

A liraglutide lenyűgöző potenciális előnyeit az Európai Obezitás Kongresszuson mutatták be Szófiában. Egyre nagyobb az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy a britek vesztésre állnak az elhízás elleni harcban. A brit nők mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, és egy friss felmérés azt is kimutatta, hogy a brit lányok a legkövérebbek egész Európában.

A liraglutide gyártója, a dán Novo Nordisk diabétesz kezelésére már most is használja a gyógyszert, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb jóváhagyják fogyókúrás gyógyszerként is. A készítmény úgy működik, mint a bélrendszer által termelt GLP1 étvágyszabályozó hormon, amely jelzi az agynak, amikor eleget ettünk. Míg azonban a GLP1 termelődése után néhány percen belül lebomlik, a liraglutide órákig megmarad a szervezetben, elhitetve az aggyal, hogy a személy hosszabb ideig tele van.


Forrás: Medipress
2014. 06. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés