2024. Július 21. vasárnap
Több ezer éves tapasztalatok -  Fültérképek -  Az akupunktúra alkalmazása -  A fejfájástól a fogyásig
Gondolta volna, hogy a fülét szurkálva, nyomogatva enyhítheti a fogfájását, sikeresebben fogyókúrázhat vagy könnyebben leszokhat a cigarettáról? A tradicionális kínai gyógyászat hazánkban is egyre népszerűbb ága a fülakupunktúra vagy -akupresszúra, melyet az Egészségügyi Világszervezet is elismer.

A Távol-Keletről nyugatra eljutott hagyományos gyógyászati eljárások között a legismertebb az akupunktúra és az akupresszúra. Ha pontosan nem is ismerjük őket, a legtöbb ember már hallott áldásos hatásaikról, látott akupunktúrás tűkkel „összeszurkált" embert, s talán már talpmasszázsban is volt része. A fülakupunktúra a reflexológia egyik ága, mely szintén keletről jutott el Európába.

fül, akupunktúra, fülakupunktúra

Több ezer éves tapasztalatok

De mi is az a fülakupunktúra, vagy tudományosabb nevén auriculo-terápia? A Kínában több ezer éve ismert és a mai napig alkalmazott módszer azon az ősi felismerésen alapul, hogy az emberi fül különböző felületei valamilyen módon összeköttetésben állnak a test más részeivel. Ez a kapcsolat lehetővé teszi, hogy a fül megfelelő területeit stimulálva befolyásoljuk a velük „összeköttetésben" álló szerveket. Az érzékeny pontok többé-kevésbé minden emberben ugyanott találhatók, természetesen a méretbeli különbségeket is figyelembe véve. Alapvetően persze nem szigorú értelemben vett pontokról van szó, sokkal inkább érzékeny zónákról, sávokról.

Tekintettel arra, hogy a fül viszonylag kis felületén nagyszámú érzékeny zóna található, a jól célzott stimuláláshoz pontos fültérképre van szükség. Kínában több ezer éve léteznek ilyenek, azonban Európában csupán néhány évtizede készültek el az első dokumentumok, az idegsebész-akupunktőr, Paul Nogier munkásságának eredményeképpen. A francia szakember először 1957-ben egy német szaklapban tette közzé a fül akupunktúrás pontjait meghatározó ábráit.

Fültérképek

Nogier elmélete szerint a fül rajzolata egy fordított testhelyzetben fekvő magzat képére hasonlít, így az érzékeny területek az embrió megfelelő testrészeinek azonosításával határozhatók meg. Ennek megfelelően a fülkagyló belső részein találhatók az emésztőrendszerrel és a légzéssel kapcsolatos zónák, feljebb a végtagok, a fülcimpánál pedig a szem és a száj ingerlési pontjai.

Mára ezeknek a zónáknak a helyét számos további kutatás pontosította, melyeknek köszönhetően 1982-ben a WHO is közzétette az akupunktúrás pontok hivatalosan is elismert térképét. A világszervezet ebben mintegy 90 ingerlési pontot határoz meg, bár tény, hogy a hagyományos kínai orvosok több mint kétszer ennyiről beszélnek.

fül akupunktúra

Az akupunktúra alkalmazása

A fülben található érzékeny pontok ingerlésével történő gyógyítás hatásmechanizmusát az európai orvostudomány által elfogadott idegi ingerületelméletek nem tudják leírni, azonban hatásosságát több ezer évnyi tapasztalat igazolja. Alapvetően olyan esetekben szokták alkalmazni, mint bármely más reflexológiai eljárást, legyen az hagyományos akupunktúra vagy talpmasszázs. Az eljárás hívei szerint nem csupán különböző közismert betegségek megelőzésében, felismerésében és gyógyításában hatékony, hanem szakszerűen alkalmazva kedvező pszichikai, emocionális változások is elérhetők.

A jól képzett szakember a fülünket szemügyre véve olyan betegségeket is valószínűsíthet, melyekről esetleg magunk sem tudtunk. A különböző elszíneződések, foltok, dudorok, hámlások mind utalhatnak a problémáink forrására. Ezen felül az egyes területek érzékenységi foka is beszédes lehet, melyet egy hegyes, de a bőrt fel nem sértő tárggyal (pl. fogvájó) is tesztelhetünk. Némi jártasságra szert téve pedig idővel akár magunk is kezelhetjük egy-egy hirtelen jött fejfájásukat.

A fejfájástól a fogyásig

A fülreflexológia alkalmazási területe igen széles, azonban a leggyakrabban a fájdalomcsillapítás óhajával fordulnak felé. És valóban, a szakértő kéz igen gyorsan el tud mulasztani egy-egy makacs fogfájást, lumbágót, fejfájást, illetve más akut és krónikus eredetű fájdalmakat. Sőt olyan esetekben, amikor nincs lehetőség gyógyszeres anesztéziára (pl. különböző gyógyszerindikációk miatt), Kínában ma is gyakran alkalmazott helyi érzéstelenítési módszer. Az eljárás olyannyira hatékony, hogy nem megy csodaszámba, ha egy császármetszést fülakupunktúrás fájdalomcsillapítás mellett végeznek el.

Emellett természetesen ismertek a vérnyomásra, légzőszervi megbetegedésekre, lázcsillapításra ható pontok, illetve a fül megfelelő zónáinak ingerlésével megkönnyíthető a szenvedélybetegek leszokása is.

Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy a fülreflexológia számukra is tartogat meglepetéseket. Az emésztőszervekre és a kiválasztó rendszerekre gyakorolt stimulusokkal befolyásolhatók az étkezési szokások. A módszernek köszönhetően a fogyni vágyók kevesebbet vagy egyáltalán nem nassolnak, javul a emésztésük és lassan, de biztosan elkezdik leadni súlyfeleslegüket is.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés