2024. Július 21. vasárnap
L-Karnitin -  Koenzim Q10 -  Hidroxi-citromsav (HCA) -  Zsírsavak -  Zöld tea -  Kalcium -  D-vitamin
Csodaszerek sajnos nem léteznek, de számos olyan anyag igen, amelyek önmagukban fogyást ugyan nem eredményeznek, az étrend és a mozgás mellett segítségül szolgálhatnak, növelhetik azok hatékonyságát, segíthetik a zsíranyagcserét, és csökkenthetik az étvágyat, illetve a túlsúllyal járó egészségügyi károk enyhítéséhez járulhatnak hozzá.

L-Karnitin

Ennek az aminosav-származéknak fontos szerepe van a zsíranyagcserében, segítségével kerülnek a zsírok a sejtek energiatermelő részébe, a mitokondriumba, ezáltal hozzájárul a testzsír csökkentését. Segíti az izmok munkáját, fokozza az erőnlétet, ezért pótlása különösen hasznos lehet a rendszeres sportot végzők, élsportolók számára. Hiánya esetén csökken a szervezet energia-felhasználása. Kutatások szerint az alacsony kalóriatartalmú étrend és a mozgás együttes hatását fokozhatja.

fogyás, fogyókúra

Koenzim Q10

Ez a vitaminszerű anyag az L-Karnitinhez hasonlóan a mitokondriumban zajló energiatermelő folyamatok egyik résztvevője. E szerepe és antioxidáns hatása révén növeli a szervezet energiaszintjét, illetve javítja a fizikai terhelhetőséget, ami a sportolásba kezdő túlsúlyosaknál, elhízottaknál nagy előny. Emellett a szív és az érrendszer egészséges működésében betöltött fontos szerepe is hasznossá teszi.

Hidroxi-citromsav (HCA)

Szintén a zsíranyagcsere résztevője ez a vegyület: kutatások alapján úgy tűnik, segít megakadályozni, hogy a felesleges szénhidrátok zsírokká alakuljanak és elraktározódjanak, ezáltal hozzájárulhat a zsírszövet felszaporodásának elkerüléséhez.

Zsírsavak

Bár a zsírok túlzott bevitele hízáshoz vezet, bizonyos zsírsavak mégis segíthetik a fogyást, illetve más módon is hozzájárulnak az egészséghez. Ilyenek bizonyos többszörösen telítetlen zsírsavak, mint az omega–3 zsírok, amelyek antioxidáns hatásuk révén gátolják a gyulladásos faktorokat, vagy a különböző fenyőfélék magjában megtalálható pinolénsav, amely növeli a jóllakottság-érzetet, csökkenti az étvágyat.

Zöld tea

A Távol-Keleten népszerű italnak régóta tulajdonítanak kedvező egészségügyi hatásokat, amelyek a korszerű kutatások szerint a benne lévő hasznos tápanyagoknak köszönhetők. A zöld tea igen gazdag antioxidáns hatású összetevőkben, polifenol típusú flavonoidokban, amelyek koncentráltabban találhatók meg benne, mint a fekete teában. Ezek az anyagok segíthetik a koleszterin- és vércukorszint normalizálását, a zsíranyagcserét, ezáltal pedig a fogyást. Emellett kutatások szerint bizonyos daganatok előfordulásának kockázatát is csökkenthetik, és a szemet is védhetik az oxidatív stressztől.

Kalcium

Sok tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása segítheti a fogyást, ami magas kalciumtartalmuknak köszönhető. Ez az ásványi anyag csontjaink egyik fő építőanyaga, de a test sok más funkciójában is szerepet játszik, így a zsíranyagcserében is. Csökkenti a zsír felszívódását a bélrendszerben, ezáltal segítheti a testsúly csökkentését.

D-vitamin

A kalcium felszívódásához szükség van D-vitaminra is, ami más ok miatt is hasznos lehet a fogyni vágyók számára. Újabb elméletek szerint az elhízás alacsony intenzitású krónikus gyulladással jár együtt, a D-vitamin pedig gyulladáscsökkentő hatású; illetve vizsgálatok szerint a vitamin alacsony szérumszintje az elhízás magasabb kockázatával jár. A szükséges D-vitamin-mennyiséget élelmiszerekben csak kis mennyiségben tudjuk biztosítani szervezetünk számára, legnagyobb mértékben napfény hatására termelődik. Telente emiatt sokaknál túl alacsonyra csökken mennyisége a szervezetben, ilyenkor hasznos lehet pótolni.


Szerző: Vital
2012. 04. 05. (Aktualizálva - 2013. 04. 26.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés