2024. Július 17. szerda

A fogkefe, ahogy ma ismerjük, csak alig 80 éve létezik. A különböző történelmi korok embere azonban mindenkor igyekezett a fogára tapadt ételmaradéktól megszabadulni, fogazatát ápolni. Lássuk, miféle megoldások kínálkoztak az ősember számára, mit használtak az egyiptomiak és hogyan indult útjára a fogkefe ötszáz évvel ezelőtt Kínából?

A neolitikum embere a különféle fák kérgének, ágacskáinak rágcsálásával tisztította fogait. Az első fogkefe gyanánt használt eszközökként egy i.e. 4000-beli egyiptomi sírból előkerült leletet, faágakat tartanak számon. A kisebb, vékony ágacskákat addig rágták, míg azok vége rojtosra, szálasra bomlott és alkalmassá vált a fogak tisztítására. Egyes természeti népek ma is használnak "rágóbotot", például Szomáliában az úgynevezett miswakot.Tradicionális szomáliai miswak

Különféle fogporok és paszták is forgalomban voltak az elmúlt évszázadok folyamán. Az ókorban finomra őrölt csontból, kagylóhéjból, habkőből és sziksóból is készítettek fogport, melyet illóolajokkal és mirhával vegyítettek.

A modern fogkefe elődje 1500 körül indult útjára Kínából. A kínaiak csonthoz vagy bambuszhoz rögzített házi disznó sörtéjéből készítettek fogkefét, ami inkább egy mai ecsetre hasonlított.

Európában a fogkefe fejlődésében csak a 18. században következett be nagyobb áttörés. A Christoph von Hellwig fejlesztette fogkefe már hasonlított a mai fogtisztító alkalmatossághoz. A nyél fából vagy fémből, a sörték puha lószőrből vagy tehénszőrből készültek. Ezek a korai, akkoriban drágának számító fogkefék csak a tehetőseknek, privilegizáltaknak voltak elérhetőek. Általánosságban a szivacsok, rongyok és fogporok illetve fogpaszták terjedtek el.

Napóleon fogkeféje 1795 körül

A fogkefe történetében a következő lépcsőt a nejlon 1935-ös feltalálása (Wallace Hume Carothers, amerikai kémikus) jelentette. A fogkefék első, műanyagsörtés generációja még olyan erős műanyagszálból készült, ami felsértette a fogínyt. Csak 1950-ben kezdődött meg a fogkefe diadalmenete: ekkor már puha sörtés modelleket sikerült előállítani és a fogkefe tömegtermékké vált.

Fogkefe és fogkrém 1971-ből Forrás: Fortepan/Főfotó

Ma egy drogériába belépve a fogkeféknek, fogköztisztítóknak hatalmas választéka tárul elénk. Választhatunk erős, közepes vagy lágy sörtéjű fogkefét, kapható interdentális fogkefe a fogközök tisztítására, elérhető flexibiles fejű fogkefe és nyelvtisztítóval ellátott fogkefe is. Külön fogkefe készül a fogszabályzót hordóknak és megint másféle a műfogsort viselőknek. Csecsemőknek elérhető az ujjra húzható, szilikonból készült fogkefe.

Nem is gondolnánk, hogy az első elektromos fogkefe prototípusa már 1880-ban elkészült. Akkoriban a rendkívül magas költségek miatt a piacra kerülés szóba sem kerülhetett. Hatvan évet kellett várni, míg az elektromos fogkefét piacra dobták és újabb évtizedek teltek el, míg a "motoros fogkefe" széles körben elterjedt. Az 1980-as években megjelent elektromos fogkefék még hagyományos fogkefe fejjel rendelkeztek, és a kézi fogkefe mozgását próbálták utánozni. Ezek hatékonysága nem haladta meg a hagyományos kézi fogkefék hatékonyságát.

A nagy technikai áttörést a ma is ismert oszcillációs-rotációs (forgó-rezgő) technika megjelenése jelentette 1989-ben.

Mai újdonság az olyan elektromos fogkefe, ami egy telefonos applikációval összekapcsolva nyújt tájékoztatást a fogmosás eredményességéről. Az okos fogkefe a beépített mesterséges intelligenciájának köszönhetően visszajelzést ad a fogmosás alaposságáról, ezen kívül többféle fogmosási módot kínál. A 21. századi okos fogkefe intelligens nyomásérzékelője azonnal jelez, ha túl erős vagy túl gyenge nyomást gyakorlunk a fogainkra.

Vajon milyen fejlődési lehetősége van még a fogkefének?


Szerző: Tajnafői Éva
2022. 01. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés