2021. Június 25. péntek
A primer fibromyalgia egy tisztázatlan eredetű reumás kötőszöveti és izomfájdalom, a fejlett országok népességének 5-7 százalékában fordul elő, nagy többségében fiatal, legfeljebb középkorú nőket érint. A reumatológiai rendelésen szinte minden ötödik beteg ezzel jelentkezik.

Jellegzetes tünetek

hatfajos nő

A betegség leggyakrabban 29-37 éves korban kezdődik, de a diagnózis felállításáig gyakran évek telnek el. Az aktív korban lévő egyének teljesítőképességét rontja, munkából való kiesését, rokkantságát idézheti elő. Az oka pontosan nem ismert. Feltételezések alapján pszichikai faktorok, mozgásszervi és belgyógyászati betegségek állhatnak a háttérben. A testen elszórt izomfájdalom, bizonyos - úgynevezett érzékeny pontok fokozott nyomásérzékenysége jellemzi. Fontos tünete az alvászavar, emiatt már reggel fáradtan kelnek a betegek. A betegség diagnózisa további hét panasz esetén állítható fel: Három hónap óta tartó kiterjedt fájdalom, ami főként az izmokban, ín vagy szalag tapadási helyein jelentkezik A lapocka feletti területen érzékeny izomköteg, emellett több jellegzetes érzékeny pont nyomásérzékenysége, a csomók elmozdíthatóak, izomnál keményebb tapintatúak, néha ropognak. Normális labor adatok, de a tünetek pszichikai terhelésre rosszabbodnak, depresszióra való hajlam mutatkozik. Gyakori az irritabilis bél szindróma (az egész tápcsatorna mozgásának a zavara, amely hasi fájdalommal, székrekedéssel és hasmenéssel jár). A kifáradás, feszültség, túlterhelés, mozdulatlanság rontja, míg a meleg, a masszázs, mérsékelt igénybevétel javítják a beteg állapotát.

Testszerte előfordulhat

Jellemző előfordulási helyek a testen a nyak, a hát területe, de a végtagokon is megjelenhet. A nyakon az állandó huzat, hideghatás, a vállat terhelő munka (pl. fodrászat, ülőmunka számítógép előtt) hajlamosíthat rá. Az izmokban fájdalmas csomók tapinthatók, mozgáskorlátozottság nincsen. A háton jelentkező panaszok kezdetét a beteg megterheléshez, meterológiai változásokhoz, lelki eredetű problémáihoz köti. Gyakran a lapockatájéki izomzat fájdalmát és izomcsomói szúró fájdalmát érzékeli. A fájdalom kisugározhat a tarkóba, vállakba, felső végtagokba, de akár a szívtájék felé is, a lapocka mozgatása ropogással járhat. Megjelenhet a farokcsont felett hátul a medencelapát vonalában, a fenék területén és a szegycsonton, emellet a könyök és a térd, a boka tájékán is.

Kezelése

A kezelés célja rövid távon a fájdalom enyhítése, az alvászavar csökkentése, a szorongás oldása. A kezelés célja hosszabb távon: az izomfeszülés és -fájdalom miatt csökkent mozgás ördögi körének átlépése, külső és belső relaxáció, a fizikai aktivitás fokozása, a munkaképesség helyreállítása. Fontos a betegeknek tudniuk, hogy ez egy fájdalmas, de nem súlyos és később sem rosszabbodó betegség, melyet gyakran pszichiátriailag is kezelhető. Az antidepresszánsok az eddigi adatok szerint inkább az alvást javítják, mint a fájdalmat csökkentik. A hatás általában két hét alatt alakul ki. A gyógyszeres kezelés, a pszichoterápia, a mozgásterápiával egybekötött elektro- és hidroterápia is segít. Mivel a betegek gyakran túlterhelik a háziorvosi és szakorvosi ellátást, érdemes a pácienseket a gyógymasszőri, gyógytornász és orvosi wellness szolgáltatókhoz irányítani!

Gyógymasszázs és gyógytorna is segíthet

Klasszikus svéd masszázs javasolt az izomgörcsök oldására, a fájdalom csökkentésére. Szükséges az izomkötegek passzív gyógytornás mozgatása is. Hatását a helyi vérkeringés fokozása révén, a szövetek fellazításával éri el, az eredmény a fájdalom csökkenésében és az izületi mozgások javulásában mérhető le. A masszázsterápiás kezelések köpölyözéssel is kiegészíthetők. A köpölyözést az ókortól izomfájdalmak, menstruációs rendellenességek (pl. rendszertelen menzesz) esetén használták. A köpölyözés logikája szerint a vákuum felszívja a gátolt energiaáramlású, rosszul működő testrészt (az érzékeny ponton felett elhelyezkedő bőrt) és ezáltal alatta ellazul a fájdalmas izomcsomó. A köpölyözés tehát nem mást szolgál, minthogy az érzékeny pont csomókat nap, mint nap tünetileg kezeljük.

Mozgásterápia vízben és szárazon

Ajánlható a víz alatti torna: a víz felhajtóereje révén a könnyebbé váló mozgás jó pszichés hatású, mert megszűnik a félelem és a szorongás a fájdalmas mozgástól. A rendszeresen végzett víz alatti torna eredményeként a fájdalom csökken, a fáradtságérzés mérséklődik, az alvás rendezettebbé válik, a terhelhetőség javul. Jó hatású a nyújtás: aktív, ellenőrzött izomnyújtással csökkenthető a lágy részek feszülése, a szövetek mozgással szembeni ellenállása. Alacsony intenzitású aerobik is jó szolgálatot tehet: a heti három alkalommal 40 percen át végzett edzés a beteg fizikai mozgás- képességének visszaszerzését eredményezi. Ez néha fontosabb a fájdalom csökkentésénél, kezdetben a mozgást fájdalomfokozódás kíséri. Gyógytornász segíthet a tartás korrigálásban is: a súlypont tudatosításával a medence helyes dőlési szögét állítják be, ezáltal a gerinc görbületeit a megfelelő irányba közelítik. A mozgásterápiát kiegészítő elektro-hidroterápiás eljárások között ismeretes a TENS fájdalomcsillapító kezelés, amely a csökkenti az érzékeny pontok nyomásérzékenységét, az izmok fájdalmát. Kis terjedelmű készülék, a beteg otthon is használhatja. A szénsavas fürdő nyugtatja a szervezetünkben akaratlagosan nem befolyásolható idegrendszeri működést (pl. stresszre heves szívdobogást). A tangentor (víz alatti vízsugár masszázs terápia): javítja az izmok vérellátását, növeli a nyirok- és vénás keringést, csökkenti az izomfájdalmat, tartós relaxációt okoz. Az ún. meleg kezelések (iszap-, rövidhullám-kezelés): fokozzák a helyi anyagcserét, a keringést, a kötőszövet nyújthatóságát, ezáltal mérséklik a fájdalmat, oldják az izomgörcsöt.

Pszichoterápia

A beteg személyiségének fejlesztése mellett a fő hangsúlyt a szorongásoldás, a beteg érzelmi támogatása, a stresszt feldolgozó cselekvési terv elsajátítása kapja. Ennek lényeges elemei a reális célok, tervek kitűzése, a mindennapok helyes megtervezése és a rendszeres mozgás, sport, esetleg kirándulás. A cél az, hogy a beteg a mindennapi életébe fokozatosan beépítse az ellazító és gyógytornagyakorlatokat és ne azokra hallgasson, akik azt tanácsolják, hogy a fájdalomfokozódás miatt hagyja abba a fizikai terhelést. A fájó és erős vagy a fájó és gyenge izomzat közül megoldást az előbbi jelent és ettől a későbbiekben a fájdalom csökkenése is várható. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy a beteg ismét munkába álljon.


Szerző: Divényi Márk www.daybydayportal.com

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés