2024. Július 24. szerda
A súlyfeleslegtől közösen megszabaduló párok hölgytagjai gyakran bosszankodnak, amiért párjuk többet fogy, mint ők. A tudósok most rájöttek, mi ennek az oka.

Noha a férfiak ritkábban csatlakoznak fogyókúrás programhoz, mint a nők, nagyobb eséllyel tartják magukat a szabályokhoz. Az erősebb nem számára inkább az egészség, mintsem a külalak jelent motiváló tényezőt. Az Aberdeeni, Bournemouthi és a Stirlingi Egyetem szakértői a világ minden tájáról gyűjtött adatokat elemeztek, összesen több mint 15 000 olyan férfitól, akik fogyókúrás kísérletekben és vizsgálatokon vettek részt. „Több férfi küzd túlsúllyal és elhízással, mint nő, előbbieknél azonban kisebb az esély, hogy problémaként tekintsenek erre, s segítségért folyamodjanak. Márpedig az elhízás növeli az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint például a koszorúér-betegség, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a porckopás. A jelenség hátterében az állhat, hogy a fogyókúrát női tevékenységként értékeli a társadalom” – fogalmazott a kutatást vezető Alison Avenell professzor, az Aberdeeni Egyetem munkatársa.

A szakértők szerint, ha léteznének direkt férfiakra szabott fogyókúrás programok, hatékonyabbá válhatna a fölösleges kilók elleni harc. Ezzel együtt csökkenne a 2-es típusú cukorbetegség és társainak kockázata. Az eredmények alapján világossá vált, hogy a sportklubos részvétel ígéretes megoldást jelenthetne, mert ennél alacsony a lemorzsolódási ráta, s rendkívül kedvezőek a visszajelzések. A férfiak szívesebben választanak államilag finanszírozott fogyókúrás programot, mint olyat, amely kereskedelmi forgalomban van. Az urak örömmel fogadják a nekik szánt mentális megerősítést is az olyan órák helyett, amelyeken elsősorban nők vesznek részt. A kutatók azt is megállapították, hogy a kevesebbet evő elhízott férfiak többet fogynak, mint azok, akik többet mozognak, de nem fogják vissza az evést.


Forrás: Medipress
2014. 06. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés