2024. Július 22. hétfő
Egy új-zélandi kutatás szerint azok a középkorú nők, akik gyorsan esznek, általában hajlamosabbak az elhízásra, mint azok, akik lassan, megfontoltan étkeznek, ami arra utal, hogy az evési sebesség nagyban befolyásolja az elfogyasztott étel mennyiségét.

"Könnyen lehet, hogy a gyors evésnek köszönhetően extra kalóriákat viszünk be" – állítja Dr. Kathleen Melanson, a Rhode Island Egyetem professzora, aki munkatársaival 2500, 40 és 50 év közötti nőt kérdezett ki postán kiküldött kérdőíven keresztül étkezési szokásaikról, egészségi állapotukról, valamint súlyukról és magasságukról. Az 1600 válaszoló fele saját bevallása szerint átlagos sebességgel eszik, egyharmaduk nagyon gyorsan, 15 százalékuk pedig lassú, vagy nagyon lassú evő.

evés, hízás

A Journal of the American Dietetic Association című szaklapban megjelent kutatási anyag szerint a leglassabban étkező nőknek volt a legalacsonyabb a testtömegindexük (BMI). Minden egyes gyorsasági kategórianövekedés 2,8 százalékos testtömegindex-növekedéssel járt együtt. Ez egy átlagos amerikai nő esetében 2,7 kilogrammot jelent.

Dr. Caroline Horwath, a kutatás vezetője saját bevallása szerint számított a testtömegindex és az evési sebesség kapcsolatára, korábbi kutatások ugyanis szintén hasonló eredményre jutottak. "Arra azonban mi sem gondoltunk, hogy a kapcsolat ennyire szoros lesz” – nyilatkozta.

A szakember kiemelte, hogy a lassú evést elhízás elleni eszközként használó kutatások nem mindegyike járt sikerrel, egy nemrég Kínában végzett vizsgálat során azonban szintén arra jutottak, hogy a több rágás kevesebb kalóriabevitelt eredményez.

A mostani vizsgálat egyik legnagyobb gyengéje, hogy a szakemberek nem találkoztak a résztvevőkkel, így nem tudták pontosan megvizsgálni az étkezési sebességüket.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés