2021. Június 16. szerda
A palackozott víz környezetszennyező és drága, kézenfekvő tehát, hogy ahol nincs más lehetőség, esővizet fogyasszanak. Az ezzel kapcsolatos aggodalmakat most egy ausztrál felmérés oszlatta el, amely szerint a tisztítatlan esővíz ivása nem okoz egészségügyi problémákat.

Elsődleges ivóvízforrásként víztározókban összegyűjtött esővizet használó háztartásokat vizsgálatak a melbourne-i Monash Egyetem szakemberei. A résztvevő háztartások mindegyike kapott egy olyan asztali esővízszűrő-készüléket, mely elméletileg a gyomor-, és bélhurutért felelős baktériumok kiszűrésére volt alkalmas – a résztvevők legalábbis így tudták, de valójában csak a berendezések fele volt ellátva ilyen szűrőbetéttel.

esővíz

A készülékkel felszerelkezett családok egy éven át folyamatosan feljegyzéseket készítettek egészségügyi állapotukról. Ezeknek az adatoknak az elemzésével végül a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a gyomorbántalmaktól szenvedők aránya hasonló volt a két csoport esetében, illetve szinte megegyezett a tisztított csapvizet fogyasztó nagyobb közösség tagjainál mért eredményekkel.

„Ez a tanulmány megerősíti, hogy alacsony a megbetegedések kockázata. Érdemes lenne tehát figyelembe venni az esővíz különböző háztartási célokra kiterjedő használatát, és használatát a száraz időszakokban. Arra szeretnénk bátorítani az embereket, hogy merjék forrásként használni az esővizet” – mondta Karin Leder, a Monash Egyetem járványügyi tanszékén működő, fertőző betegségekkel foglalkozó részleg vezetője.

A szakember azt is elmondta, hogy néhány egészségügyi hatóságnak komoly kételyei voltak az esővízfogyasztás biztonságos volta miatt, főleg az olyan városok esetében, ahol könnyen hozzáférhető a jó minőségű ivóvíz. Az Ausztráliát sújtó hosszú száraz időszakok miatt egyébként az országban jelentősen megnövekedett a víztározó berendezések száma.

Leder ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatásba bevont családok mind rutinos esővízfogyasztók voltak, akik valószínűleg kidolgozták már a maguk védekezési módszerét az esetleges fertőzésekkel szemben.


Forrás: MTI
2009. 11. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés