2024. Július 18. csütörtök
Egy friss kutatás szerint az epilepsziával kezelt várandós nőknél megnő a szülés közbeni halál kockázatának az esélye.

Amint arról a kutatást vezető Sarah MacDonald, a bostoni Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Iskola munkatársa beszámolt, az epilepsziás nők körében 100 000 szülésre 80 haláleset jut, míg az egészségesek között ez az arány csupán 6, ám a kockázat mértéke még így is alacsonynak mondható. A szakemberek azt is megállapították, hogy az epilepsziás nők esetében a császármetszés előfordulása is gyakoribb, továbbá hosszabb kórházi tartózkodásra van szükségük, emellett a terhesség alatti magas vérnyomás, a koraszülés és a halvaszületés is gyakoribb náluk.

A JAMA Neurology című lapban közzétett vizsgálat során MacDonald és munkatársai olyan nők adatait nézték át, akik 2007 és 2011 között voltak várandósak. Összesen közel 4,2 millió szülést vettek figyelembe, melyek közül 14 100 esetben volt a leendő anya epilepsziás. Amint azt MacDonald megjegyezte, még további kutatásokra lesz szükség, hogy kiderüljön, vajon ténylegesen az epilepszia növeli-e a meg a különféle problémák kockázatának mértékét, vagy esetleg az arra szedett gyógyszer. Emellett a kutatás azt is kimutatta, hogy az epilepsziás nőknél egyéb egészségügyi problémák is elő szoktak fordulni, például depresszió, cukorbetegség, veseelégtelenség, mentális zavar, illetve alkohol- vagy drogfüggőség, így könnyen lehet, hogy a kockázatok mértékét ezek is növelték.

MacDonald ugyanakkor megjegyezte, addig is, amíg a további kérdésekre választ kapunk, fontos lenne, hogy az epilepsziás nőket a terhesgondozás során kiemelt figyelemmel kísérjék a kezelőorvosok, és úgy tekintsenek rájuk, mint akik az átlaghoz képest magasabb kockázati csoportba tartoznak.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés