2021. Május 06. csütörtök
A túlsúly és az elhízás egyik legnagyobb veszélye a koszorúér-betegség, annak következtében pedig a szívroham, agyvérzés kialakulása. Egy előnye azonban mégis van a kövérségnek: ha már kialakul a szívbetegség, a súlytöbblettel bajlódók gyógyulási esélyei jobbak, mint a soványabbaké.

A túlsúly jelentősen növeli a koszorúér-betegségek esélyét, különösen, ha a zsírtöbblet a hasra rakódik: ekkor háromszoros az infarktus vagy a szélütés kockázata. A szívbetegség szempontjából az elhízás fokozott kockázatában kétségtelenül a kövérséggel járó társbetegségek játszanak is szerepet játszanak: a gyakori cukorbaj, magas vérnyomás, a „rossz” (LDL) koleszterin emelkedett vérszintje.

elhízás, koszorúér-betegség

Ezért volt meglepetés az utolsó évtizedben, hogy több vizsgálat tanúsága szerint a már szívbetegségben szenvedők között a túlsúlyosak halálozása kisebbnek bizonyult, mint azoké, akiknek testsúlya a normál határok között mozgott.

Antigone Oreopoulos vezetésével nemzetközi kutatócsoport vizsgálta ezt a kérdést a kanadai Alberta tartományban, ahol az egészségügyi ellátás részeként minden, szívkatéteres vizsgálaton átesett beteg adatait nyilvántartják. A nyilvántartás öt évnyi anyagában szereplő adatokat elemezték a kutatók.

A regisztrált betegeket három csoportra osztották: a csak gyógyszeres kezelésben részesülőkre, a koszorúér-tágításon és a szívműtéten átesett betegekre. Az összehasonlítás alapját a testsúly jelentette.

Kiderült, hogy már a gyógyszerrel kezeltek közül is a legkisebb arányban a kissé túlsúlyos betegek haltak meg. A koszorúér-tágításra vagy áthidaló koszorúérműtétre kerülő betegek csoportjában még kifejezettebb volt azok túlélési esélye, akik a beavatkozás időszakában enyhén kövérek voltak.

A kutatók szerint a téma kutatása további vizsgálatokat igényel.


Forrás: MTI
2009. 12. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés