2021. Május 06. csütörtök
Az európai fogyasztók 31 százalékát az élelmiszerek vegyi szennyezése aggasztja a legjobban az élelmiszerekkel kapcsolatos esetleges kockázatok közül - derül ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) megbízásából készített felmérésből.

élelmiszerek, kockázatok

Az Eurobarometer által elvégzett közvélemény-kutatás szerint 30 százalék a második legnagyobb kockázati tényezőnek a hústermékek antibiotikum- és hormontartalmát jelölte meg. Sokan tartanak az élelmezési célra szánt állatok klónozásától (30 százalék), illetve az élelmiszerekben előforduló szennyező anyagoktól, például a halakban fellelhető higanytól, vagy a sertéshúsban található dioxintól (29 százalék).

A 27 tagállamban megkérdezett 15 éven felüli fogyasztók közül kevesebben tartják rendkívül aggasztó kockázatnak az élelmiszerek bakteriális szennyezését (23 százalék), és még ennél is kevesebben a táplálkozástani kockázatokat, például az elhízást (15 százalék) vagy az egészséges étrend hiányát (15 százalék).

A felmérésből az is kiderül, hogy az európaiak az élelmiszerekkel kapcsolatos esetleges kockázatokat tekintve megbízható információforrásnak tartják a nemzeti és az európai élelmiszer-biztonsági hivatalokat.


Forrás: MTI
2010. 11. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés