2024. Július 21. vasárnap
A szervezet több energiát használ fel a nappali órákban, s ennek tudható be, hogy az éjszakai műszakban dolgozók súlyfelesleget halmoznak fel – derül ki egy friss kutatásból.

Az éjszakai műszakban dolgozók egyszerűen kevesebb kalóriát égetnek – állítják a szakértők. Korábbi eredmények már alátámasztották, hogy akik az éjjeli órákban dolgoznak, így akkor is esznek, máshogy dolgozzák fel a táplálékot, mert a testük az alvásra áll készen. Eddig azonban nem volt világos, miért jár hízással az éjszakai munka. Egy friss amerikai vizsgálat alapján a mérsékelt energiafelhasználás már önmagában elég a súlygyarapodáshoz, ezért muszáj lenne az érintettek kalóriabevitelét csökkenteni.

A Kolorádói Egyetemi Kórház munkatársai 15 egészséges felnőttet kísértek figyelemmel 6 napon keresztül. Az első két nap során normál napirendet folytattak a résztvevők: éjjel aludtak, nappal pedig ébren voltak. Ezt háromnapos műszakos beosztás követte, amikor a napirendjük felcserélődött. „A műszakos beosztásnál csökkent az alanyok energiafelhasználása, mely visszafogott kalóriabevitel hiányában már önmagában elegendő a hízáshoz” – magyarázta a szerzőként közreműködő Dr. Kenneth Wright. A résztvevők étrendjét gondosan kimérték, így pont annyit kapta, amennyivel egyébként megőrizhették volna az akkori súlyukat. Az éjszakai műszak idején csupán az étkezések időpontja változott, a teljes kalóriabevitel ugyanannyi maradt. Nyolcórányi alvásra pedig mindkét kísérleti periódusban lehetőség nyílt, tehát a pihenés hiánya nem számít tényezőnek. Dr. Wright elmondta, hogy az energiaszükséglet-csökkenés valószínűleg a tevékenységek és a biológiai óra eltérésével áll összefüggésben, hiszen az emberi szervezet világosban történő aktivitásra és sötétben való pihenésre optimalizálódott. Az eredmények a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban jelentek meg.


Forrás: Medipress
2014. 11. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés