Francesca Crowe és munkatársai arra keresték a választ, hogy a divertikulumok gyulladásos folyamata (divertikulitisz) milyen gyakori a vegetáriánus, illetve a húst is evő emberek esetében. Csaknem 12 éven keresztül zajló kutatásuk során 47 ezer felnőtt emésztési panaszait vizsgálták, akik közül több mint 15 ezer volt vegetáriánus.

A divertikulum gyulladását a nyugati civilizáció betegségének tartják, mert a világ színes bőrű lakosságában nem nagyon fordul elő. A vizsgálat szerint a vegetáriánus étrendet követőknél a divertikulumok gyulladása csaknem harmadával ritkábban következett be, mint a húst is bőségesen fogyasztók között. A legritkábban azokat érintette a probléma, akik naponta átlagosan 25 gramm növényi rostot fogyasztottak.
Egy tíz évvel ezelőtti felmérés szerint az ajánlott napi rostbevitel 18 gramm, ehhez képest a férfiak 72 százalékának étrendjébből hiányzik az elegendő rost, és a nőknél a helyzet még rosszabb: 87 százalék.
Az eredményeiket a British Medical Journal című szaklapban közlő kutatók hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi táplálkozási ajánlásban a növényi rostok bőséges fogyasztása sok zöldség, gyümölcs, teljes őrlésű kenyérfélék evése útján mindenki számára ajánlott, akkor is, ha nem vegetáriánus.