2024. Július 24. szerda
A sugárkezelésnek ellenálló rákos sejtek becsapására alkalmas, és azokat önmegsemmisítésre késztető molekulákat állítottak elő francia kutatók – a felfedezés növelheti a daganatos betegségek kezelési hatékonyságát.

A sugárkezelés és a kemoterápia célja a rákos sejtek elpusztítása. Az egyik legrombolóbb módszer a sejtszaporodás megakadályozására az örökítő anyag károsítása: például a DNS-ben a besugárzással okozott törésekkel előidézhető a daganatos sejtek apoptózisa, a programozott sejthalál.

dbati, terápia, sugárkezelés

Az így okozott kár azonban nem mindig elég ahhoz, hogy meginduljon a rákos sejtekben az „öngyilkosság”: egyes daganatos sejtek továbbra is képesek regenerálódni, ellenállóvá válnak a kezeléssel szemben.

Marie Dutreix, a párizsi Curie Intézet munkatársa által vezetett kutatócsoport olyan molekulákat hozott létre, amelyek becsapják a rákos sejteket, elhitetve velük, hogy a valóságosnál sokkal nagyobb károsodást szenvedtek.

A Dbait névre keresztelt molekulák kis DNS-szakaszok, amelyek a  rákos sejtek DNS-e két szálának törését mímelik. „A csalik blokkolják a sejtek regenerálódási funkcióit” – magyarázta Dutriex. A sugárkezelés okozta molekuláris sérülések, amelyek egyébként észrevétlenek maradnának, a csalik révén kétségbeesett helyzetet okoznak: a burjánzó sejtek számára nem marad más, mint az öngyilkosság.

A Dbait-terápiával a rákos sejtek pusztulása a daganatos rész 75-100 százalékét érinti, szemben a csak sugárkezelés alkalmazásával elért 35-50 százalékos aránnyal. Ezenkívül az egérkísérletek szerint a terápiának nincs káros mellékhatása az egészséges sejtekben.

A kutatók azt is remélik, hogy a módszerrel csökkenthető lesz a sugárkezelés adagja, így az egészséges sejtek károsodása is mérsékelhető lehet. A kutatást, mely elsősorban a sugárkezelésnek leginkább ellenálló melanomával és agydaganattal foglalkozott, a kemoterápiára is kiterjesztik.


Forrás: MTI
2009. 02. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés