Négy izoflavonoid-fajtát hasonlítottak össze a csontritkulás ellen alkalmazott hagyományos biszfoszfonát, risedronát és ösztrogén-progeszteron kezeléssel a Purdue Egyetem kutatói. A gyógyszerek 22-24 százalékkal csökkentették a csontállomány vesztését, míg az izoflavonoidok közül egyedül a szójabab szikleveléből, illetve csírájából kinyert fajta csökkentette azt, 9 és 5 százalékkal.
A menopauza idején kevesebb ösztrogén termelődik, ami a csontállomány vesztését okozza. A régen rutinszerűen előírt mesterséges ösztrogént ma már nem javasolják, mert növeli az agyvérzés és a mellrák kockázatát.
„Egyes növényeredetű izoflavonoidoknak van némi védőhatása a csontritkulás ellen, de sok táplálékkiegészítő egyáltalán nem, vagy kevésbé hatékony, mint a csontritkulás elleni gyógyszerek – hívja fel a figyelmet Connie Weaver, a Purdue Egyetem élelmiszertudományi tanszékének professzora. Tudatosan kell megválasztanunk, milyen készítményt veszünk meg”.
A szakértők kálciumban gazdag étrendet és rendszeres testmozgást javasolnak csontjaink egészségének fenntartására.