2024. Július 16. kedd
Az új irányzat követői szándékosan csökkentik a hús-, a hal. és a tejtermék-fogyasztásukat az egészségük és a környezet védelmének kedvéért. Nem adják fel teljesen az említett élelmiszereket, ám ritkábban fogyasztanak belőlük, s különösen jó minőségűt – taglalja Brian Kateman, a táplálkozási trend kitalálója.

Már nem olyan éles a határvonal a húsevők és a vegetáriánusok csoportja között. Az utóbbi években ugyanis egyre több a vegán, a „haltáriánus” és a „gyümölcstáriánus” is. A diéták hívei szerint ezzel nemcsak az egészségüket szolgálják, hanem a környezet védelmét is – ráadásul sokkal könnyebben cél érnek, mint a radikálisabb megvonást választók. Brian Kateman, a Reducetarian blog alapítója most arra buzdít mindenkit, hogy vállalja be a „30 napig kevesebb hús” küldetést. Kéri az olvasóit, hogy ritkábban egyenek húst, halat és tejterméket, ám jobb minőségűt, mindössze egy hónapon keresztül. Úgy véli, hogy aki végigcsinálja, utána önként folytatja majd ezt az étrendet.

Korábbi tanulmányok már alátámasztották, hogy a vegetáriánusok tovább élnek, mint a húsevők. Novemberben például egy amerikai kutatás mutatott rá, hogy a növényi alapú táplálkozás segíthet a cukorbetegség folyamatainak visszafordításában. „Tudjuk, hogy a bolygónk bajban van, és azt is tudjuk, hogy a hústermelés, továbbá a termékek szállítása az üvegházhatás nagyjából ötödéért felel” – hangsúlyozta Kateman a TedxTalk beszédében, majd hozzátette: egy egységnyi állati fehérje előállítása tízszer annyi vizet igényel, mint a növényi eredetűé. „Az alkalmankénti húsevés csábítóbb, mint a hús teljes elhagyása. Ráadásul ebben az étrendben semmi nincs, amit végleg fel kellene adni. A tojás, a sajt és a tej is engedélyezett” – összegezte Kateman.


Forrás: Medipress
2015. 01. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés