![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
A COPD több, a hörgők szűkületéhez vezető krónikus tüdőbetegség gyűjtőneve. A COPD-s betegek gyakran tapasztalhatnak légszomjjal járó fellángolásokat, amelyek akár kórházi kezelést is szükségessé tehetnek. Az állapotromlást kiválthatják tüdőfertőzések, légszennyezés és dohányfüst – és mint legújabban kiderült, egyes hústermékek fogyasztása is.
![sonka, COPD sonka, COPD](https://vital.hu/files/images/i_copd-husok.jpg)
A European Respiratory Journal legújabb számában megjelent tanulmányukban a barcelonai Környezetepidemiológiai Kutató Központ szakértői arról számolnak be, hogy a tartósított húsok kezeléséhez használt nitrátok olyan reaktív nitrogénszármazékokat hoznak létre, amelyek károsíthatják a tüdőszövetet, ezért az ilyen élelmiszerek túlzott fogyasztása megnövelheti a kórházi kezelés kockázatát a COPD-ben szenvedő betegek körében.
A kutatás során 274 COPD-s beteget vizsgáltak első kórházi kezelésüktől számítva átlagosan két évig. Az eredmények azt mutatták, hogy nagy mennyiségű tartósított hús (például napi egy szeletnél több sonka) fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket a COPD-s betegekben, melynek következtében a betegségben szenvedő páciensek újabb kórházi kezelésre szorulnak.
A kutatást vezető Dr. Judith Garcia-Aymerich azt is elmondta, hogy a tartósított húsok fogyasztásának korlátozásán kívül más óvintézkedésekkel, például a dohányzásról való leszokással és a rendszeres testmozgással is meg lehet előzni a krónikus obstruktív tüdőbetegség fellángolásait.