Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Árt a tüdőbetegeknek a túl sok sonka

A túl sok sonka, szalonna, virsli és egyéb tartósított hús fogyasztása egy kutatás szerint súlyosbíthatja a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek állapotát.

A COPD több, a hörgők szűkületéhez vezető krónikus tüdőbetegség gyűjtőneve. A COPD-s betegek gyakran tapasztalhatnak légszomjjal járó fellángolásokat, amelyek akár kórházi kezelést is szükségessé tehetnek. Az állapotromlást kiválthatják tüdőfertőzések, légszennyezés és dohányfüst – és mint legújabban kiderült, egyes hústermékek fogyasztása is.

A European Respiratory Journal legújabb számában megjelent tanulmányukban a barcelonai Környezetepidemiológiai Kutató Központ szakértői arról számolnak be, hogy a tartósított húsok kezeléséhez használt nitrátok olyan reaktív nitrogénszármazékokat hoznak létre, amelyek károsíthatják a tüdőszövetet, ezért az ilyen élelmiszerek túlzott fogyasztása megnövelheti a kórházi kezelés kockázatát a COPD-ben szenvedő betegek körében.

A kutatás során 274 COPD-s beteget vizsgáltak első kórházi kezelésüktől számítva átlagosan két évig. Az eredmények azt mutatták, hogy nagy mennyiségű tartósított hús (például napi egy szeletnél több sonka) fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket a COPD-s betegekben, melynek következtében a betegségben szenvedő páciensek újabb kórházi kezelésre szorulnak.

A kutatást vezető Dr. Judith Garcia-Aymerich azt is elmondta, hogy a tartósított húsok fogyasztásának korlátozásán kívül más óvintézkedésekkel, például a dohányzásról való leszokással és a rendszeres testmozgással is meg lehet előzni a krónikus obstruktív tüdőbetegség fellángolásait.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/copd-husok