2024. Július 23. kedd

Védőoltás egy gyakori gomba ellen

Candida albicans, védőoltás
1 . oldal
Sikeresnek tartják az első gomba elleni védőoltás laboratóriumi tesztelését a vakcinát kidolgozó kutatók. A Candida elleni oltás fejlesztése egyelőre kezdeti szakaszban jár.

A Candida albicans ellen fejlesztettek ki védőoltást a Louisianai Állami Egyetem Egészségtudományi Központjának és a New Orleans-i Gyermekkórház kutató intézetének kutatói. Az oltóanyag a candida gomba sejtfalának hat fehérjéje ellen hat.

candida, gomba, oltás

A gombaellenes szert nőstény egereken próbálták ki. Az állatok a vakcina különböző változatait kapták meg, majd két hét elteltével emlékeztető oltásban részesültek. Újabb két hét múltán halálos mennyiségű Candida albicans-szal fertőzték meg őket. Összehasonlítási alapként más egereknek hatóanyag nélküli szert adtak be mindkét alkalommal, mielőtt megkapták a halálos adag kórokozót.

A kutatócsoport 120 nappal a fertőzés után vizsgálta meg az egereket. Ezalatt az idő alatt a kontrollcsoport összes állata elpusztult, rendszerint kevesebb mint 11 napon belül. A valódi vakcinát kapott állatok túlélése azonban sokkal jobbnak bizonyult, az oltóanyagtípustól függően 40-100%-osnak.

A klinikai kipróbálás előtt még sok munka vár a kutatókra, a mostani vizsgálat csak arra volt alkalmas, hogy kimutassa, működik-e egyáltalán a szer. Nem tudni még, hogy az oltóanyag hosszú távon is biztonságos-e például.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés