A testsúly megőrzését ún. izokalóriás étrenddel biztosíthatjuk, mely a szervezet energiaigényének megfelelően azonos energiamennyiséget tartalmaz. (Ez általában 1500-2200 kcal energiatartalmú étrendet jelent).
Testsúlycsökkentés esetén csökkentett energiabevitel mellett, fokozott fizikai aktivitással (sport) emelhetjük szervezetünk energiaigényét. (Általában nőknek napi 1000-1200 kcal, férfiaknak 1300-1500 kcal energiatartalmú étrend javasolható.)
Az ételek kalóriatartalmának kiszámításához használja kalóriatáblázatunkat!
Csak a hosszútávú, jól felépített fogyókúra lehet eredményes. Figyelembe kell venni az egyéni adottságokat, és ennek alapján kell összeállítani egy hosszabb távú kúrát – lehetőleg dietetikus segítségével.
A túlsúlyos csoportba tartozók, vagyis akik BMI-je 25,0-29,9 közötti, amennyiben egyéb betegségük nincsen, diétával és gyaloglóprogrammal önállóan belekezdhetnek egy testsúlycsökkentő programba.
Elhízás, vagyis 30 feletti BMI-érték esetében az első lépés, hogy a fogyni vágyó kezelőorvosával konzultáljon a terveiről.
Számolja ki testtömegindexét a BMI-kalkulátor segítségével!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ha komolyan veszed a tartós fogyást,
és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:
Légkeveréses Halogén Főzőkészülék
- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne
- Füst- és szagmentes
- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is
- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.
- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..
MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Naponta legalább 3x vagy 5x együnk, keveset. Reggeltől estig egyre kevesebbet. Fontos a reggeli, az uzsonna.
Lassan együnk, a falatokat jól rágjuk meg, evés közben többször igyunk. Egyszerű mennyiségi korlát, ha a korábbi adagok felét esszük meg.
A diéta során kerüljük a magas energiatartalmú ételeket, italokat. Ne igyunk alkoholtartalmú italokat, cukros üdítőket.
A zsírszegény, hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékeket részesítsük előnyben.
A sovány húsokat (baromfi, bárány, hal) változatosan fogyasszuk. Ételkészítés során kerüljük a zsírban vagy olajban sütést, helyettük grillezést, teflon- vagy cserépedényben, sütőzacskóban, fóliában vagy kövön sütést válasszuk.
Teljes kiőrlésű búzából készült pékáru, durumlisztből készült tészták fogyasztása ajánlott.
A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nem csupán vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt hasznos, hanem magas élelmirost-tartalmuk is kedvező élettani hatású. Csökkentik a szénhidrátok, a zsírok, a koleszterin, az epesavak felszívódását. Próbáljuk a gyümölcsöket a héjukkal együtt megenni, így még több rostot juttathatunk a szervezetünkbe.
Hazai ajánlások alapján napi 80 dkg gyümölcs elfogyasztása javasolt, ez biztosítaná egy felnőtt ember napi vitaminigényét.
(x)