Amikor a bélflóra egyensúlya megbomlik és a jótékony baktériumok helyett a kórokozók kerülnek túlsúlyba, annak negatív következményei lehetnek: a hasmenéstől, az anyagcsere-betegségeken át, a gyakoribbá váló légúti fertőzésekig terjedhet a panaszok sora. A légúti fertőzések is ritkábbak, ha valakinek rendben van a bélflórája, kisebb az elhízás esélye, sőt a mentális állapotnál és az alvászavaroknál is bizonyítottan kimutatták a bélflóra állapotának hatását. Ezért is fontos támogatni a bélflórát abban, hogy biztosítsa a szervezet ideális működését.
„Talán már alapvetéssé vált a köztudatban, hogy antibiotikumos kezelés mellett probiotikumra is szükség van, hogy elkerülhető legyen a hasmenés, de emellett számos más esetben is rendkívül hasznosak a kívülről bevitt jótékony baktériumok” – hívta fel a figyelmet dr. Budai Marianna szakgyógyszerész. „Bármilyen fertőzés esetén fontos az alkalmazásuk, mert a kórokozó baktériumok, vírusok legyengítik a szervezetet. Emellett, a mentális stressz miatt vagy gyógyszeralkalmazás mellékhatásaként is megváltozhat a bérflóra, így például gombaellenes gyógyszer, gyomorsavcsökkentő esetén is érdemes a probiotikumok használatára gondolni” - sorolta a szakértő.
A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek egyedi változásokat idéznek elő a bélflóra összetételében és a bélben élő baktériumok aktivitásában, egyfajta táptalajt jelentenek bizonyos jótékony baktériumok számára, ilyen módon kedvezően hatnak az emberi szervezetre. Prebiotikumból többféle létezik, az egyik leggyakrabban alkalmazott a frukto-oligoszacharid (FOS).
A szakértő felhívta a figyelmet olyan vizsgálatokokra, amelyek eredménye szerint a probiotikum és a prebiotikum együttes adagolása kedvezőbb hatású, mintha külön-külön alkalmaznák a pro- vagy a prebiotikumot.
„Megismerve azt, hogy milyen előnyöket kínál a pro- és prebiotikumok együttes alkalmazása, a szakemberek bevezettek egy új elnevezést azokra a termékekre, amelyek mindkét típusú összetevőt tartalmazzák, ez a szimbiotikum” - ismertette dr. Budai Marianna. „A szimbiotikumok tehát egyaránt tartalmaznak pro- és prebiotikumot, ilyen módon kínálva az együttes adagolás előnyeit” – tette hozzá.
A szakértő a szimbiotikumok esetében azt tanácsolta, hogy válasszunk jól ismert, megbízható márkát, életkorra szabott terméket, és nézzük meg, hogy a készítmény lehetőség szerint tartalmazzon minél többféle, humán baktérium törzset, és figyeljünk oda a helyes táplálkozásra is!
„Az élőflórás termékek, kefirek, joghurtok, az erjesztett termékek, például a savanyúkáposzta, illetve a rostos tápanyagok, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű termékek, szintén jó táptalajt biztosítanak a hasznos baktériumok számára, de vannak olyan időszakok, amikor kevésbé tudunk hozzájutni ezekhez. Ilyenkor is jó szívvel fordulhatunk a szimbiotikumok felé” – javasolta a szakgyógyszerész.
„Talán már alapvetéssé vált a köztudatban, hogy antibiotikumos kezelés mellett probiotikumra is szükség van, hogy elkerülhető legyen a hasmenés, de emellett számos más esetben is rendkívül hasznosak a kívülről bevitt jótékony baktériumok” – hívta fel a figyelmet dr. Budai Marianna szakgyógyszerész. „Bármilyen fertőzés esetén fontos az alkalmazásuk, mert a kórokozó baktériumok, vírusok legyengítik a szervezetet. Emellett, a mentális stressz miatt vagy gyógyszeralkalmazás mellékhatásaként is megváltozhat a bérflóra, így például gombaellenes gyógyszer, gyomorsavcsökkentő esetén is érdemes a probiotikumok használatára gondolni” - sorolta a szakértő.
Válasszunk okosan!
„Nem elég jótékony baktériumokkal ellátni magunkat, az is lényeges, hogy a baktériumok jól érezzék magukat a beleinkben!” – fogalmazott a szakértő. Vagyis életteret kell biztosítani a jótékony baktériumok számára. Ezt a célt szolgálják a „hatást fokozó” prebiotikumok.A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek egyedi változásokat idéznek elő a bélflóra összetételében és a bélben élő baktériumok aktivitásában, egyfajta táptalajt jelentenek bizonyos jótékony baktériumok számára, ilyen módon kedvezően hatnak az emberi szervezetre. Prebiotikumból többféle létezik, az egyik leggyakrabban alkalmazott a frukto-oligoszacharid (FOS).
A szakértő felhívta a figyelmet olyan vizsgálatokokra, amelyek eredménye szerint a probiotikum és a prebiotikum együttes adagolása kedvezőbb hatású, mintha külön-külön alkalmaznák a pro- vagy a prebiotikumot.
„Megismerve azt, hogy milyen előnyöket kínál a pro- és prebiotikumok együttes alkalmazása, a szakemberek bevezettek egy új elnevezést azokra a termékekre, amelyek mindkét típusú összetevőt tartalmazzák, ez a szimbiotikum” - ismertette dr. Budai Marianna. „A szimbiotikumok tehát egyaránt tartalmaznak pro- és prebiotikumot, ilyen módon kínálva az együttes adagolás előnyeit” – tette hozzá.
A szakértő a szimbiotikumok esetében azt tanácsolta, hogy válasszunk jól ismert, megbízható márkát, életkorra szabott terméket, és nézzük meg, hogy a készítmény lehetőség szerint tartalmazzon minél többféle, humán baktérium törzset, és figyeljünk oda a helyes táplálkozásra is!
„Az élőflórás termékek, kefirek, joghurtok, az erjesztett termékek, például a savanyúkáposzta, illetve a rostos tápanyagok, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű termékek, szintén jó táptalajt biztosítanak a hasznos baktériumok számára, de vannak olyan időszakok, amikor kevésbé tudunk hozzájutni ezekhez. Ilyenkor is jó szívvel fordulhatunk a szimbiotikumok felé” – javasolta a szakgyógyszerész.
Forrás: vital.hu
2025. 02. 04.