2024. Július 18. csütörtök
Mi történik a zsírmáj diagnosztizálása után? -  Ilyen élelmiszereket ajánlott fogyasztani -  Ezeket az élelmiszereket érdemes kerülni
Zsírmáj esetén a legfőbb cél az állapotromlás megakadályozása, amely csak részben épül a gyógyszeres kezelésre. Vajdovich Dorottya, a Hepatológiai Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember az étrend döntő jelentőségére és a dietetikai tanácsadás eredményeire hívta fel a figyelmet.

Mi történik a zsírmáj diagnosztizálása után?

Amikor diagnosztizálják a zsírmájat – és ebben nagy szerepe van a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak – tudni kell, hogy ennek kezelése elsősorban életmód alapú. Mivel nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, az elrendelt gyógyszerek elsősorban a kapcsolódó problémák kezelésére hivatottak. A megfelelő életmód, a súlytöbblet leadása, a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, a rendszeres mozgás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása (elsősorban alkoholos zsírmáj esetén) azonban minden esetben szükséges az állapotromlás megakadályozásához. A zsírmáj kezelésében fontos az étrend
- A megfelelő étrend kialakításával a célok nagy része elérhető, hiszen nem csak a májműködésre pozitívan ható élelmiszereket tudjuk beépíteni a táplálkozásba, de a társbetegségek (pl. elhízás, magas vérnyomás, inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség) étrendi kezelését is megvalósíthatjuk és lecserélhetjük a májműködés és a társbetegségek szempontjából nem megfelelőélelmiszereket is. A káros életmódbeli tényezők elhagyásával (pl. alkoholfogyasztás, dohányzás, stb.), az étrend tudats kialakításával és a rendszeres fizikai aktivitás beépítésével pedig a fogyás is beindulhat – hangsúlyozza Vajdovich Dorottya, a Hepatológiai Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember.

Ilyen élelmiszereket ajánlott fogyasztani

- A zsírmáj esetén ajánlható táplálkozásnak vannak bizonyos alapkövei, amelyekre az esetek döntő többségében építeni lehet. Vannak például erősen ajánlott élelmiszerek, amelyek fogyasztása szinte mindig részét kell, hogy képezze az étrendnek – ismerteti a dietetikus. - Ilyenek például a teljes értékű gabonafélék, a zöldleveles zöldségek, az olajos magvak, a diófélék, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a halak közül például a magas omega-3 zsírsav tartalmú lazac, tonhal, pisztráng, makréla, szardínia. A felsorolt élelmiszerek a magas telítettlen zsírsav tartalmuk (pl. omega-3 zsírsav) miatt illeszthetők be az egészségtudatos étrendbe, és/vagy a magas rosttartalmuk miatt ajánlottak, de egyes kutatások a májvédő hatást is igazolják.
Mindemellett érdekes módon ajánlatos lehet kávét is fogyasztani, ugyanis a kutatások szerint a napi 2-3 kávé csökkentheti az abnormális májenzimek termelődését és magas antioxidáns tartalma révén kiváló szabadgyök-megkötő hatású. A zöld teánál is hasonló hatást igazoltak, de mind a kávé, mind a zöld tea esetében a magas koffeintartalom miatt a mértékletesség elsődleges szempont.

Ezeket az élelmiszereket érdemes kerülni

Zsírmáj esetén alapvetően olyan élelmiszereket kell korlátozni, amelyek növelik a vérzsírértékeket (pl. koleszterin-, trigliceridszint) és növelik a vércukorszintet. Ezek általánosságban a cukor (nem csak az érdességek, de a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek is), az alkohol, a finomított gabonák, a zsíros húsok és a zsíros tejtermékek. A magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek elsősorban a magas kalóriatartalmuk miatt veszélyes, hiszen az elhízás a zsírmáj leggyakoribb oka. Az ételek elkészítésére a zsírszegény ételkészítési módok ajánlottak, mint a főzés, a gőzben főzés, a roston sütés, a párolás vagy a serpenyőben, esetleg sütőzacskóban való sütés. A társbetegségként kialakuló magas vérnyomás kezelése szempontjából ajánlott a magas sótartalmú élelmiszerek (pl. felvágottak, sós nassolnivalók, magas sótartalmú pékáruk), illetve a sózás kerülése. A sóhelyettesítésére a zöld fűszernövények használata ajánlott.
- Az alapvető szabályok, ajánlások azonban nagyon szigorúnak tűnhetnek és nem feltétlenül könnyű olyan recepteket, hozzávalókat találni, amelyek végül segítenek az állapot javulásában – mondja Vajdovich Dorottya. - Ezért ajánlott a személyes dietetikai tanácsadás, hiszen ennek során nem csak azt vesszük figyelembe, mi az, ami jót tesz az adott személynek, de azt is, hogy mit szeret, mit tud beépíteni az életébe, és akár azt is, tud-e főzni, főz-e a családjára vagy inkább a rendelést választja. Tehát a konzultációk során fel tudunk építeni egy olyan személyre szabott, hatékony táplálkozási rendszert, ami megvalósítható és élvezetes is.
Forrás: Hepatológiai Központ
2023. 10. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés