2024. Július 22. hétfő
A mediterrán étrend jótékony hatásait tanulmányok százai bizonyítják, és cikkek tömkelege szól arról, hogy az e tájakon élő emberek mennyivel egészségesebbek és hosszabb életűek. Ha nem is tudjuk teljes mértékben megvalósítani a mediterrán étrendet, a nyári hónapokban, amikor a piacok roskadoznak a friss zöldségektől és gyümölcsöktől, mindenképpen érdemes kipróbálni és a mindennapokba beemelni néhány fogást.

Az alappilléreit tekintve gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek (bab, zöld-, és csicseriborsó, lencse), halak, olívaolaj és magvak fogyasztásán alapuló mediterrán étrendről már korábban bebizonyították, hogy jótékony hatással van az egészségre, ami a krónikus betegségek kialakulására való kisebb hajlamban, illetve az alacsonyabb halálozási arányban nyilvánul meg.

Nyári ízek

A mediterrán ételpiramis a naponta, hetente vagy csupán alkalmanként fogyasztandó ételeket kombinálja. A főétkezésekből sosem szabad hiányoznia a gabonák, gyümölcsök és zöldségek, illetve tejtermékek alkotta alaptriónak. Naponta 1,5-2 liter víz fogyasztása ajánlott, emellett fontos, hogy a magas tápanyagértékű olívaolaj legyen a legfőbb zsírforrás.


Néhány ínycsiklandó mediterrán fogás a nyárra:
Az olaszok kedvenc levese, a minestrone
Lasagne, görög módra
Egy könnyű egytálétel: zöldséges hal
Egy egyszerű vegetáriánus fogás
Egy könnyed, hűsítő görög desszert

Szerző: Tomasovszki Beáta

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés