2021. Június 25. péntek
Mi hajlamosíthat, vagy mi okozhat artrózist? -  Megelőzhető-e az artrózis? -  Kihez kell fordulni artrózisos tünetek észlelése esetén? -  Milyen vizsgálatokból igazolódik a betegség gyanúja?

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Az artrózis a leggyakoribb ízületi betegség. Nem az ízületi porc vagy az ízület életkorral járó kopása, bár az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, de nem az öregedés okozza. Artrózis fiatal korban is előfordulhat. Az egész ízület betegsége, melyre jellemző az ízületi porc és az egész ízület pusztulása.


Az artrózis korai és gyakori tünet a fájdalom, mely elsősorban az ízület terhelésére, mozgásra jelentkezik, nyugalomban szűnik. Jellemző, hogy hosszabb pihenés után az első pár lépés igen nehéz, fájdalmas, pl. térdízületi vagy csípőízületi artrózis esetén, majd az ízület „bejáródik”. A nyugalmi állapotban jelentkező fájdalom gyulladásra utal, mely gyakran kíséri az artrózist. A fájdalom jelentkezése, erősödése, csökkenése időjárástól, terheléstől, idegállapottól is függ.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

2020. December 15.-ig FÉLÁRON tudsz hozzájutni!

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mi hajlamosíthat, vagy mi okozhat artrózist?

Ez egyik legfontosabb ismert tényező az elhízás, a túlsúly. Érdekes, hogy ez a kézízületi artrózisra is hajlamosít, ami azt mutatja, hogy nem csak a túlsúly terheli túl a térd- vagy csípőízületet. A zsírszövetben olyan gyulladáskeltő anyagok termelődnek, melyek az artrózis keletkezésében szerepet játszanak. Hajlamosít még a betegségre az ízületek ízületi felszínének egyenetlenséget okozó sérülése, egyoldalú túlterhelése, de a mozgáshiányos életmód is. Az ízületek fejlődési hibája, csípőízületi ficam, diszplázia, X-láb, O-láb is hajlamosító tényezők. A csontritkulás kezelésére használatos bifoszfonátok az artrózisra is kedvezően hatnak.

Artrózis röntgen

Megelőzhető-e az artrózis?

Sok esetben igen. Ehhez szükséges: az ideális testsúly megtartása, megfelelő mozgás (kocogás, futás, kerékpározás, úszás), egyes ízületek egyoldalú túlterhelésének elkerülése, ízületi fejlődési hibák korrekciója, ízületi sérülések gyors, pontos ellátása, artrózishoz vezető betegségek (pl. pajzsmirigyműködési zavarok, anyagcsere-betegségek) kezelése.

Kihez kell fordulni artrózisos tünetek észlelése esetén?

Forduljon háziorvosához! Ő megmondja, hogy további tanácsért, kezelésért hová kell fordulnia, leggyakrabban reumatológushoz vagy ortopéd szakorvoshoz irányítja.

Milyen vizsgálatokból igazolódik a betegség gyanúja?

Artrózisra jellemző laboratóriumi vizsgálatok egyelőre nincsenek. Ízületi folyadékgyülem esetén fontos ennek vizsgálata, főleg azért, hogy találhatók-e a folyadékban mészkristályok, melyek gyulladásos periódusokat okozhatnak. A röntgenfelvétel sok hasznos információt nyújthat, de nem okvetlen szükséges az artrózis diagnózisának megállapítására. Az artrózis azonban gyógytornász segítsége, időnkénti konzultációja nélkül nem kezelhető eredményesen.


Forrás: vital
2020. 12. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés