2024. Június 22. szombat
Kialakulás, tünetek -  Életmód tanácsok
Az aranyér mára már népbetegségnek számít. Fontos beszélni róla, mivel kialakulásában a helytelen, egészségtelen életmód is szerepet játszik. Pár okos tanács megfogadásával azonban sokat tehetünk a megelőzéséért és az enyhébb panaszok kezeléséért is.

Senior pár sétája

Az aranyeres panaszok az egészségügyi problémák között valóban megérdemlik a „szőnyeg alá söpört” gondok besorolást. Az érintettek a kényes ponton található problémával jellemzően csak súlyosabb panaszok, erős fájdalom esetén fordulnak proktológus szakorvoshoz. Az enyhe tünetekre a legtöbben házi praktikákat, életviteli tanácsokat és vény nélkül kapaható készítményeket keresnek.

Kialakulás, tünetek

Kevésbé közismert tény, hogy aranyere (nodus haemorrhoidalis) mindenkinek van. A végbélnyálkahártya alatt található érköteg fontos szerepet tölt be a szabályos végbélműködésben. A végbél- illetve a végbélnyálkahártya finom érhálózattal rendelkezik, így testünk egyik legérzékenyebb területe. Aranyeres betegségről akkor beszélünk, ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul , az aranyeres párna lecsúszik és a végbélcsatornából előreesik. Jellegzetes tünet a végbélnél tapintható kitüremkedés, viszketés, kisebb-nagyobb fájdalom, vérzés, váladékozás, nyomásérzet és székelési nehézségek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a felsorolt tünetek egyedüli vagy csoportos előfordulása más betegségre is utalhat, bizonyosságot csak a szakorvosi vizsgálat adhat.

Az aranyeresség igen gyakori, becslések szerint az ötven év felettiek fele érintett a betegségben; ezen belül a kór előfordulása férfiaknál gyakoribb. Várandós nőknek is gyakrabban kell aranyér betegség kialakulásával számolni, mivel a hormonális változások következtében meglazul a kötőszövet, valamint megnő a hasi szervekre gyakorolt nyomás.

Az aranyeresség kialakulásában több tényező is szerepet játszik: a krónikus székrekedés, az egészségtelen, rostszegény táplálkozás, a túlsúly, a nem megfelelő folyadékfogyasztás, a mozgásszegény, ülő életmód, valamint higiénés problémák okolhatók a probléma kialakulásáért. Gyakori, hogy a kötőszöveti gyengeség kéz a kézben jár az aranyerességgel és a visszerességgel.

Életmód tanácsok

A következő tanácsok megfogadása a megelőzésben és a kezdeti, tünetszegény, még veszélytelen stádiumban lehetnek enyhülést hozóak illetve hasznosak. Helyezzünk nagy hangsúlyt a tudatos, rostokban gazdag táplálkozásra és a napi bőséges folyadékfogyasztásra; kerüljük a csípős, fűszeres és zsíros ételeket. A panaszok fennállása esetén mellőzük az alkoholt, a koffein tartalmú italokat és tartózkodjunk a dohányzástól is. Szánjunk időt a székletürítésre! Kezdjünk el rendszeresen mozogni. Az aranyérrel küzdőknek ajánlott az állóképességet igénylő sport, a gyaloglás például kiváló és könnyen elkezdhető mozgásforma. A panaszok fennállása idején nagyon fontos a fokozott higiénia: a székletürítést gondos mosakodás és az érintett terület óvatos szárazra törlése kövesse.


Forrás: Vital.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés