2024. Július 16. kedd
Gyümölcsök és zöldségek a szem egészségéért -  Tea a daganatok ellen
Az öregedés folyamatában és egyes betegségek, például a szemkárosodás és bizonyos daganatok kialakulásában fontos szerepet játszik a szabad gyökök sejtkárosító hatása. A szabad gyököket antioxidánsokkal semlegesíthetjük, amihez rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás szükséges, de a tea is segítségünkre lehet.

Tudományosan alátámasztott tény, hogy a minőségi táplálkozás jelentős mértékben segíti az egészség megtartását, és meggátolhatja számos időskori káros folyamat kialakulását, így többek közt a szemkárosodás, illetve egyes daganatos betegségek előfordulását.

Teával gyógyulni

Gyümölcsök és zöldségek a szem egészségéért

Napjainkban, elsősorban a fejlett országokban hatalmas népegészségügyi problémát jelentenek az időskori degeneratív szembetegségek, például a központi éles látást szolgáló sárgafolt károsodása, a makula degeneráció. A jelenség hátterében az áll, hogy az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a sárgafoltban a lutein és zeaxantin szint koncentrációja, melynek következtében a szem fotoreceptorai könnyebben sérülnek.

Az említett anyagok az antioxidáns (sejtvédő) hatású karotinoidok családjába tartoznak, és a szemben hatékonyan közömbösítik a káros sugárzás hatására keletkező, a sejtek pusztulásához vezető szabad gyököket. A karotinoidok elsősorban az intenzív színű (élénkpiros, sárga, sötétzöld, bíborszínű) zöldségek és gyümölcsök, pl. paradicsom, paraj, sütőtök, sárgarépa, cékla, kukorica, sárgabarack, sárgadinnye, illetve ezek leveinek fogyasztásával jutnak be szervezetünkbe. Ebből az élelmiszercsoportból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján naponta legalább 40-50 dkg-nyi mennyiséget kellene elfogyasztanunk.

Természetesen a táplálkozás minőségének hatása van a szem lutein- és zeaxantinkoncentrációjára is, a felmérések eredményei szerint azonban a szükséges antioxidánsmennyiség, a táplálkozási hibák következtében, az esetek nagy részében nem jut be szervezetünkbe. Pedig a szakemberek véleménye szerint a luteinben és zeaxantinban gazdag étrend fogyasztásának lényeges szerep jut az időskori degeneratív szembetegségek megelőzésében (is). A kutatások során terápiás, prevenciós lehetőségként felmerült az említett antioxidások étrendkiegészítők formájában történő használata is, azonban e területen még további vizsgálatok elvégzése szükséges.

Tea a daganatok ellen

Egészséges ital, és megelőzheti a rákos sejtek kialakulását a tea. A zöld és fekete teában lévő polifenolok – főként a katechin – erős antioxidáns hatása a daganatok megelőzésében meggyőzően bizonyított tudományos tény. Egy nemrégiben végzett vizsgálat során daganatsejteken mutatták be a fekete és zöld tea polifenol tartalmának jótékony hatását.

A kísérlet során igazolást nyert, hogy az említett anyagok megváltoztatták a sejteket károsító szabad gyökök keletkezését, a zsírsavak és a fehérjék oxidációját, valamint a glutation-anyagcserét. (A glution egy fontos szabadgyök-semlegesítő molekula.)

A sejtek teából származó polifenolokkal történő kezelésének eredményeként megfigyelhető volt a természetes sejtpusztulás felgyorsulása a daganatsejtekben, amelyet a DNS fokozott lebomlása, valamint a sejtpusztulást jellemző enzimek aktiválódása jelzett. Ezek az eredmények megerősítik a tea katechintartalmának preventív hatását, valamint felvetik terápiás alkalmazásának lehetőségét is.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés