2024. Július 20. szombat
Túlérzékenységi reakciók -  Mit lehet tenni ellene? -  Gyógynövényes kiegészítő terápia -  Néhány tanács
A levegőben szálló növényi részecskékre érzékeny honfitársaink száma egyes becslések szerint eléri a kétmilliót, míg a gyakran ennek folyományaként kifejlődő, jóval komolyabb tünetekkel járó asztma miatt szenvedők mintegy 90 ezren lehetnek Magyarországon. Ha így haladunk, másfél évtizeden belül minden második magyar a saját bőrén tapasztalhatja az allergiás rohamok kínjait.

Az allergia tulajdonképpen a szervezet védekezőrendszerének kóros túlműködése. E túlműködés lényege, hogy az immunrendszer a minket körülvevő, amúgy teljesen hétköznapi, betegségeket nem okozó anyagokkal szemben is támadást indít, köztük a virágpor (pollen) ellen is.

Túlérzékenységi reakciók

A kóros immunválaszt számos formában tapasztalhatjuk meg. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak az allergénekkel való érintkezés nyomán a bőrön kialakuló különböző csalánkiütések és sömörök. Könnyezéssel és kötőhártya-gyulladással jár, ha a szem kötőhártyája érzékeny az egyes pollenekre, míg a tüsszögés, az orrfolyás és viszketés az orr nyálkahártyájának érzékenységét mutatja. A legsúlyosabb esetekben a légutakban található hörgők duzzadnak meg az allergének nyomán, így ez a fajta túlérzékenység olykor komoly légzési nehézséggel is járó asztmát is okozhat. A kezeletlen allergia rosszabbodhat is, ezért forduljon orvoshoz mielőbb.

Allergia4

Mit lehet tenni ellene?

A legkézenfekvőbb tanács: kerülni az allergénekkel való érintkezést. Ez azonban nem mindig megoldható, tekintve, hogy a pollenek a szelek szárnyán szinte bárhová eljutnak. Az enyhe vagy közepes erősségű allergia általában jól kezelhető antihisztaminokkal vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel.

Más esetekben a szakemberek immunterápiát írhatnak elő. A hiposzenzibilizálásnak nevezett eljárás során a túlérzékeny beteg a kérdéses allergént erős hígításban, ám fokozatosan növekvő koncentrációban, injekció formájában kapja. A kezelés célja, hogy a test védekezőképességét annyira megnöveljék, hogy csak a legenyhébb allergiás reakció jöjjön létre az allergénnel való találkozáskor. A siker függ a páciens életkorától (minél fiatalabb, annál jobb), valamint az alsó légutak érintettségétől. Már kialakult allergiás asztma esetén az eljárás kevésbé eredményes.

Az immunrendszert erősítő injekciókúra a méh- és darázscsípések nyomán kialakuló allergiás rohamok visszaszorításánál csaknem 100%-ban bizonyult sikeresnek, míg a leggyengébb eredményt (50%) macskaszőr- és penészallergia esetében érték el. Pollenallergia esetében ez az arány 60-70%.

Az allergia kevésbé szélsőséges eseteiben elég lehet a tüneti kezelés is szemcsepp, orrspray, kalciumtabletta alkalmazásával, míg a komolyabb eseteknél a pollenszezon elején, az allergiát okozó növény megjelenése előtt elkezdett rendszeres gyógyszerszedés segíthet.

Gyógynövényes kiegészítő terápia

A légúti allergiások legalább kétharmadát érintik a pollenallergiák. A virágpor érzékenység széles sávon mozoghat. A rövid ideig tartó orrfolyástól, a szénanáthán át, egészen a pollenasztmáig terjedhet. A gyógyszeres kezelés mellett több tudományos publikáció foglalkozik a gyógynövényes kezelés lehetőségével. A védekezés elsődleges irányvonala a szervezet és az az immunrendszer felerősítése. A növényi alapanyagok közül az orbáncfű és az édesgyökér immunerősítő és nyugtató hatású. A sokoldalú csalánlevél ez esetben a szervezetet erősíti vitamin, mikroelem és klorofill tartalma következtében. E mellett gyulladáscsökkentő és az allergiás orrfolyás kezelésében is szerepe van. A borsmenta levél szintén gyulladáscsökkentő, sok hasonló keverék összetevője. A rozmaringlevél luteolint tartalmaz, mely hatóanyagot előnyösnek találták az allergia kezelésében. A gyömbérgyökér azonos célú kínai teakeverékek alkotórésze. Természetesen a gyógynövények nem helyettesíthetik az orvosi kezelést, de annak hasznos kiegészítői lehetnek.

Néhány tanács

•Fogyasszunk immunerősítő, allergiásoknak készült gyógyteát

• Az allergén növény csúcsvirágzása idején az allergiás ember lehetőleg zárt helyen tartózkodjon többet, s éjszakára se nyisson ablakot. Javasolt egy pollenszűrős légkondicionáló beszerzése is.
• A füvekre allergiás ember ne napozzon, ne kertészkedjen frissen vágott fűben.
• Szeles, száraz időben inkább kerülje a virágba borult réteket, erdőket, a legjobb ilyenkor a tenger mellé utazni.
• Nyáron viseljen napszemüveget, így nem csupán az UV-sugarakból, de a pollenekből is kevesebb jut a szemébe.
• Ajánlatos a lefekvés előtti, mindennapos hajmosás.
• Autóban csak felhúzott ablakkal, és inkább éjjel utazzon.
• Orrjáratait naponta mossa át a tenyeréből felszívott vízzel, és/vagy kenje be az orrlikai mögötti szakaszt valamilyen krémmel. Ez megakadályozza a pollenek beljebb jutását az orrba.
• A házi kedvencek, kutyák, macskák szőrében nagyon sok pollen megtapadhat. Kevesebbet érintkezzünk velük, nyáron lehetőleg ne engedjük be őket a lakásba.
• A pollenallergiás kerülje a dohányfüstös helyeket. A dohányfüst irritálja a légutakat, és súlyosbítja az allergiás tüneteket.
• Pollenszezonban ne szellőztesse ágyneműjét a szabadban, a lakásban pedig porszívózzon gyakrabban.
• Kerülje az olyan teákat, samponokat, bőrápoló szereket, amelyek pollenallergén növény kivonatát tartalmazzák. (Ez adott esetben lehet a kamilla, csalán is, amelyek bár nem kifejezett allergének, rokonfajaik azok!) Hasonló a helyzet a vegyesméz, a propolisz fogyasztásával is!


Szerző: Zsadon Sára

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés