
Dr. Cathleen Muche-Borowski és munkatársai összesen 217 vizsgálat adatait elemezték, és ennek alapján frissítették az allergiás betegségek ellen való védekezési lehetőségek klinikai irányelveit.
Megállapították, hogy védő hatású, ha az anya és a kisgyermek halat fogyaszt. Hatástalannak, sőt károsnak bizonyult az allergiával szemben a szója fogyasztása – esetleges káros hatását a benne lévő fitoösztrogéneknek köszönheti.

Az is kiderült, hogy a kisbabáknál a szilárd táplálék minél későbbi bevezetése nem jelent előnyt az allergia megelőzésében. Hasonló a helyzet a poratkákkal: ezek levegőben lévő allergénjeinek csökkentését mint elsődleges védekezési módot a kutatók eltávolították az irányelvek közül, amelyek között már nem tesznek említést a specifikus immunterápia alkalmazásáról sem – olvasható a Deutsches Ärzteblatt International című folyóiratban.
A szerzők szerint azonban az allergia kockázata csökkenthető oltás segítségével. Közelmúltbeli kutatási eredményekre hivatkozva említést tesznek a gyermekkori elhízás és az asztma összefüggéséről is, de konkrét étrendi útmutatások egyelőre nem léteznek az erre vonatkozó pontos adatok hiányában.