A kutatók szerint az anyatejes táplálás és a szilárd ételekkel való táplálás ilyen átfedése megtanítja az immunrendszert arra, hogy az étel biztonságos, és megelőzi az ételallergiák kialakulását. A Southamptoni Egyetem kutatói Kate Grimshaw vezetésével azt feltételezik, hogy ha az étel allergének (azok a dolgok, amikre a csecsemők allergiásak lesznek) nincsenek jelen a szoptatás ideje alatt, az anyatej nem tudja tanítani az immunrendszert. A kutatók azt is hozzátették, hogy sikerült azonosítaniuk, mikor kezdődik el ez a folyamat. Vizsgálatuk azt mutatta, hogy a szilárd táplálék bevezetése az étrendbe 17 hetes életkor előtt az ételallergiák kialakulásának megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.
A Pediatrics november 18-i online kiadásában megjelent kutatáshoz Grimshaw és munkatársai 41 olyan gyermek étrendjét vizsgálták meg, akikben 2 éves korukra étalallergia alakult ki. Ezt összevetették 82 ételallergiában nem szenvedő gyermek étrendjével.Kiderült, hogy az allergiás gyermekek korábban (16 hetesen, vagy még fiatalabb korban) kezdtek szilárd ételeket enni, és kisebb valószínűséggel táplálták őket anyatejjel, amikor étrendjükbe bevezették a tehéntej fehérje bármely formáját, amelyek a tehéntejben és néhány feldolgozott élelmiszerben fordulnak elő.
A kutatók elmondták, hogy az eredmények egybevágnak az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság jelenleg érvényben lévő, allergia-megelőzésre vonatkozó ajánlásaival, melyek szerint a szilárd ételeket a csecsemő 4-6 hónapos kora előtt nem ajánlatos bevezetni az étrendbe. Az ajánlások azt is megjelölik, hogy a szoptatást folytatni kell a szilárd ételek bevezetése után is, és az anyatejes táplálást lehetőleg legalább egy éves korig folytatni kell mind az édesanya, mind a gyermek jóléte érdekében.