2024. December 29. vasárnap
A fiatalok közel fele hagy ki étkezést azért, hogy spóroljon a kalóriabevitellel, és ezért később több alkoholt fogyaszthasson.

Egy friss kutatás szerint a 18 és 34 év közötti fiatalok 40 százaléka kevesebbet eszik csak azért, hogy később nyugodtan ihasson sokat. Aggasztó statisztika továbbá, hogy 10 százalék azt hiszi, hogy a Curly Wurly nevű népszerű koktél egészségesebb, mint a banán, továbbá nincsenek tisztában azzal, hogy az avokádóban és a magokban hasznos zsírok találhatók.

A fiatalokra óriási nyomás nehezedik, hogy karcsúak maradjanak, ugyanakkor felszabadultan szórakozzanak és bulizzanak. Nem csoda, hogy a jelenség nyomán kialakult az ún. „drunkorexia” is, amelynek lényege, hogy az ember nem ételben, hanem italban viszi be a kalóriát. A probléma a fiatalok körében terjed, az 55 éven felüli megkérdezettek kevesebb mint 10 százaléka számolt be arról, hogy nem eszik, hogy ihasson. „Elsőre azt hinnénk, hogy hasznos dolog, hogy pontosan tudjuk, hány kalóriát iszunk meg, ugyanakkor ha mélyebbre ássunk ebben az információtengerben, sajnos veszélyes szenvedéllyé válhat a szokás, és máris függők vagyunk. Az italozás érdekében kihagyott étkezés aztán akut alkoholmérgezéshez vezethet, gyakori a zavarodottság, a rosszullét, a hányás és az ájulás sem ritka” – mondja a Drinkaware nevű brit jótékonysági szervezet vezetője, Elaine Hindal.

A szakember a hosszútávú egészségügyi kockázatokra is felhívja a figyelmet: a májzsugorra, a szívbetegségekre és bizonyos típusú rákos megbetegedésekre.


Forrás: Medipress
2016. 08. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés