2024. Július 18. csütörtök
Az optikai koherencia tomográfia (OCT) névre keresztelt eljárás segíti az operatőrt a daganatos és a környező ép szövet elkülönítésében – állítja a Science Translational Medicine június 17-i számában megjelent tanulmány.

Az agysebészet kihívását az jelenti, hogy a funkciómegtartás miatt minél vékonyabban kell kimetszeni, azonban a kiújulás veszélye miatt a daganatos szövet sem maradhat benn – mindazonáltal a két terület makroszkóposan nem különül el egymástól. A helyzeten némiképp javíthat a Johns Hopkins munkatársainak fejlesztése: az újfajta képalkotó színkódos térképen mutatja a normális és a daganatos területeket. Az OCT-t a 90-es években fejlesztették ki, eredetileg a szem ideghártyájának feltérképezésére szolgált. Hasonló elven működik, mint a denevérek ultrahangos tájékozódása, azonban az ultrahang helyett fényt használ. A Röntgennel, a CT-vel és a PET-tel szemben nagy előnye, hogy nem bocsájt ki ionizált sugarakat, vagyis nem kell a betegek sugárterhelésével számolni.

Az elmúlt évtizedekben többek között Xingde Li professzor és munkatársai (Johns Hopkins) foglalkoztak azzal, hogy a technikát miként lehetne más szervek diagnosztikájára adaptálni. Velük kollaborációban Dr. Alfredo Quinones-Hinojosa, idegsebész arra jött rá, hogy mivel a daganatos sejtek mielinborítása hiányzik, ezért az a normál állománynál sűrűbb megjelenésű lesz, a különbséget pedig képes ábrázolni az OCT. Első körben az agy OCT-ujjlenyomatát kell kiértékelni, és a számítógépes algoritmus világít rá a daganatos területekre, melyet a képen pirossal színez meg. A technikát műtétileg eltávolított friss humán agyszöveten is tesztelték, de a munkacsoport már túl van az egérkísérleteken is. Hamarosan elkezdődhet tehát a klinikai kipróbálás stádiuma.


Forrás: Medipress
2015. 07. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés