2023. Június 07. szerda

A pikkelysömör nem jár egyedül

A psoriasis és társbetegségei
1 . oldal
A pikkelysömör leggyakoribb szövődményei -  A legjobb módszer a rendszeres kontroll
A pikkelysömör mellett, a betegek 53,9%-ánál megjelenik legalább egy, úgynevezett társbetegség, mely a pikkelysömör szövődményeként alakult ki. A leggyakoribb ilyen betegség az ízületi gyulladás, mely a betegek 30-33%-ánál jelentkezik. Ez a betegség általában az első pikkelysömörös bőrtünetek feltűnését követő 7-10 évben alakul ki.

A pikkelysömör, bár sokan nem tudják, valójában nem bőrbetegség, hanem egy autoimmun betegség, amely bőrtünetekkel jár. A szervezet ilyenkor az autoimmun betegségekre jellemző túlzott immunválaszt produkál; ez a pikkelysömörös betegnél abban nyilvánul meg, hogy bőrsejtjeik a normálisnál gyorsabban termelődnek, így pikkelyszerű megvastagodások alakulnak ki bőrük felszínén. Mivel nem egy egyszerűbőrbetegségről van szó, bőrünk szépségénél sajnos többet is veszíthetünk, ha egyáltalán nem kezeltetjük vagy nem kezeltetjük megfelelően a pikkelysömört. Annál is inkább, mert a gyulladásos folyamatok, melyek ilyenkor végbemennek a szervezetünkben, megnövelik a kockázatát annak, hogy más, úgynevezett társbetegségek is kialakuljanak a pikkelysömör szövődményeként. A túlműködő immunrendszer egyszerűen megtámadhatja más szerveinket is, így nagyobb a veszélye, hogy más betegségek is fellépnek.

A pikkelysömör társbetegségei

A pikkelysömör leggyakoribb szövődményei

A társbetegségek igen sokfélék lehetnek, de leggyakrabban az alábbi betegségek kialakulása jellemző:

Ízületi gyulladás - A psoriasis arthritis, azaz ízületi gyulladás, a pikkelysömör egyik leggyakoribb társbetegsége. Minden harmadik pikkelysömörös beteg tapasztal ízületi problémákat bőrtünetei mellett. Ha merevséget, duzzadástés fájdalmat érzünk ízületeinkben és környékükön, előfordulhat, hogy ízületi gyulladás is kialakult nálunk.
Szív- és érrendszeri betegségek - A pikkelysömörrel küzdő betegeknél 50%-kal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata; amiért valószínűsíthetően szintén a gyulladásos folyamatok okolhatók.
Kóros vérzsírszint - A koleszterin és egyéb vérzsírok tartósan magas szintje is sok pikkelysömörös betegre jellemző. A magas vérzsírszint már önmagában is betegségnek számít, de sajnos ennél nagyobb problémát is jelenthet, sokszor a szív- és érrendszeri problémák előszobája is egyben.
Cukorbetegség - A cukorbetegség és a pikkelysömör egymás rizikótényezői. Ez azt jelenti, hogy ha valaki pikkelysömörös, nagy a valószínűsége, hogy egyszer cukorbetegeség is kialakulnála, és fordítva is; a diabéteszesek könnyen pikkelysömörös tüneteket is tapasztalhatnak magukon. Az orvosok még nem teljesen látják át az összefüggéseket, de valószínűsíthető, hogy a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok elősegítik az inzulinrezisztencia kialakulását, így a cukorbetegségét is.
Metabolikus szindróma - Metabolikus szindróma alatt azt értjük, amikor a szervezetben párhuzamosan többféle anyagcserezavar lép fel: zsíranyagcsere és szénhidrát-anyagcsere zavara, magas vérnyomás, és hasi elhízás. Ez a szindróma a szív- és érrendszeri egészségünkre is negatív hatással van.
Szorongás és depresszió - A pikkelysömör gyakran megnövekedett lelki terhet is jelent a betegek számára, emiatt és a megváltozott biokémiai folyamatok miatt is gyakori a psoriasis-os betegeknél a szorongás, illetve depresszió kialakulása.
Gyulladásos bélbetegségek - A gyulladásos folyamatok beleinket is megtámadhatják, és többféle betegséget okozhatnak. A Crohn betegség kialakulásának esélye például több mint 2,5-szereseegy psoriasis-os betegnél, egy nem pikkelysömörös egyénhez képest.

A legjobb módszer a rendszeres kontroll

Rendkívül fontos, hogy a pikkelysömört időben felismerjük és a társbetegségekkel együtt kontroll alatt tartsuk. Ha már egyszer pikkelysömörrel diagnosztizáltak valakit, elengedhetetlen, hogy rendszeres kontrollvizsgálatokon vegyen részt, melyek kiszűrik a lehetséges társbetegségeket, hiszen jónéhánynak a tünetei nem is észlelhetőek a betegség kialakulásának kezdetén.

 

Sok gyakori társbetegség, például a cukorbetegség, magas vérnyomás és kóros vérzsírszint a jellegéből adódóan már pusztán az egészséges életmódra való áttérésselis jól kezelhető, főleg a kezdeti stádiumban.

 

A diéta nagyon fontos része lehet a kezelésnek: kalóriában szegény, alacsony glikémiás indexű, sok feldolgozatlan ételt tartalmazó, változatos étrend javasolt.

 

Mivel a pikkelysömör gyakran szorongással vagy depesszióval is társul, fontos, hogy a betegek az érzelmi stressz kezelésében is támogatást kapjanak: rendszeresen végezzenek például jógagyakorlatokat, meditációt vagy relaxációt. De már önmagában azzal is csökkenthető a pikkelysömör társbetegségek kialakulásának esélye, hogy magát a betegséget időben és megfelelően kezeljük. Rendkívül komplex betegségről beszélünk tehát, de érdemes minden szempontot figyelembe venni, mert nagyban javítja a betegség kezelésének eredményességet.

 


Szerző: Vital.hu
2023. 05. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés